Met hart en handen: de vrijwilligers voor de intake, observatie en scootmobieltraining

Met hart en handen: de vrijwilligers voor de intake, observatie en scootmobieltraining

Vandaag zetten we het team dat aanstaande patiënten met liefde en aandacht bij de hand neemt bij een intake of observatie. Maak kennis met Marlene en Annet: hoe ziet een dag in het leven van een intake en observatie-vrijwilliger er eigenlijk uit? En waar komt de liefde voor dit vrijwilligerswerk vandaan?

Wereld ergotherapiedag: interview met Marieke en Bas

Wereld ergotherapiedag: interview met Marieke en Bas

Marieke (42) en Bas (31), beiden werkzaam als kinderergotherapeuten bij Merem Medische Revalidatie, delen in dit interview hun passie voor het helpen van kinderen. Met jarenlange ervaring en een gedeelde toewijding, vertellen ze over de veelzijdigheid van hun werk, de interdisciplinaire samenwerking bij Merem en wat het zo leuk maakt om kinderergotherapeut te zijn. We geven je graag een inkijkje hoe ze als ergotherapeuten bijdragen aan het welzijn van kinderen die bij Merem revalideren.

Het verhaal van Marjon de Groot

Het verhaal van Marjon de Groot

Wanneer Marjon de Groot (60) in 2021 van een 2,5 meter hoge trap valt, komt ze ongelukkige op haar achterhoofd terecht. Controle in het ziekenhuis volgt en de arts vertelt haar dat ze een zware hersenschudding of een hersenkneuzing heeft opgelopen. Ze krijgt het advies om een tijdje rustig aan te doen.   Het herstel verloopt moeizaam. Marjon: “Alle prikkels kwamen extreem bij mij binnen. Het geluid van de televisie was te hard, ik raakte snel geïrriteerd, was snel moe en had veel last van hoofdpijn. Dit heeft ook invloed op haar werk als specialistisch ambulant hulpverlener bij het Leger des Heils, waarbij ze mensen met multiproblematiek bezoekt.

Het verhaal van Ferry Muis

Het verhaal van Ferry Muis

Maak kennis met Ferry Muis: 40 jaar, gedreven, gepassioneerd en een sportman in hart en nieren. Ferry heeft al meerdere tegenslagen in het leven gehad maar zijn positieve instelling zorgt altijd weer voor nieuwe kansen. Een fietsongeluk in zijn tienerjaren, waardoor hij aan één oog blind wordt en hersenbeschadiging oploopt, geeft een bijzondere wending aan zijn leven.

Het verhaal van meneer Heyman

Het verhaal van meneer Heyman

Aan het begin van de eerste lockdown kampt meneer Heyman met benauwdheidsklachten. Hij weet niet goed of het corona is. Al ver voor de lockdown is de diagnose COPD gesteld, maar dit belemmerend hem niet erg. De huisarts voert geregeld checks uit voor zijn COPD. Voor de lockdown was meneer Heyman met vlagen benauwd. De longfunctietest bij de huisarts mislukte echter, maar hier werd verder geen actie op ondernomen.

Het verhaal van Féline

Het verhaal van Féline

In mei 2021 start Féline op de TPG (therapeutische peutergroep) van Merem. Féline gaat eerst naar een regulier kinderdagverblijf, maar al gauw merken haar ouders dat er iets aan de hand is. Ze blijft achter in haar motorische- en cognitieve ontwikkeling. Op aanraden van de kinderarts worden Féline en haar ouders doorverwezen naar Merem.

Gemiddeld een 9,2 op Zorgkaart Nederland

"Vanaf de eerste gesprekken is er goed geluisterd naar mijn lichamelijke problemen. Iedereen, niemand daarbij uitgezonderd die bij mijn behandeling betrokken zijn geweest hebben mij enorm bijgestaan in dit traject. Ik zou het iedereen aanraden! Hier werken professionele mensen die elke klacht serieus nemen en je echt proberen weer op de been te krijgen. Ik ben super tevreden!"

Gemiddeld een 9,2 op Zorgkaart Nederland
Het verhaal van meneer Kopijn

Het verhaal van meneer Kopijn

Een kleine vijf maanden geleden kreeg meneer Kopijn (64) corona. Na een IC-opname van maar liefst tien weken in het Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar start zijn revalidatietraject bij Merem. Inmiddels zit hij in zijn negende revalidatieweek. ‘’De eerste twee weken waren echt heel zwaar en vermoeiend. Zowel lichamelijk als mentaal merk je dat je bijna het nulpunt bereikt hebt. Daarna kwam ik in een periode waarin ik behoorlijk wat progressie heb geboekt. Vooral de laatste weken gaat het echt de goede kant op’’.

Benieuwd naar de vooruitgang die meneer Kopijn heeft geboekt?

Het verhaal van Wil

Het verhaal van Wil

Wil Henze is ex-COVID patient en heeft na zestien dagen IC-opname en in totaal bijna zes weken ziekenhuis, zeven weken gerevalideerd bij Merem. "Merem staat voor mij voor tomeloze inzet, vakmanschap, adequaat handelen, enorme betrokkenheid, vastberadenheid, doortastendheid, geweldige eenheid en weinig onmin. Met andere woorden, ik kan alleen maar zeggen op een schaal van 0 tot 10 is het voor mij een 10 met een griffel." 

Gemiddeld een 9,2 op Zorgkaart Nederland

"Het hele longrevalidatie team is goud waard. Van bijna immobiel met 24 uur zuurstof ben ik na 10 weken zonder zuurstof met rollator lopend naar huis gegaan. Hun kennis en kunde, maar zeker ook empathie is van ongeschatte waarde. Longrevalidatie bij Merem is het grootste geschenk dat je als longpatiënt kunt krijgen."

Gemiddeld een 9,2 op Zorgkaart Nederland
De ervaring van Peter Kemink

De ervaring van Peter Kemink

Peter Kemink heeft twee keer klinisch gerevalideerd bij Merem. Eerst in 2012 twaalf weken en vervolgens in 2018 ook twaalf weken. ‘’De betrokkenheid van het team bij de patiënten is mij altijd bijgebleven, ze staan altijd voor je klaar en zijn altijd bereid om je te helpen. Gewoon toppers!’’.

De ervaring van Anneke de Vos

De ervaring van Anneke de Vos

Anneke heeft 10 weken klinisch gerevalideerd bij Merem. Na veel longaanvallen werd Anneke doorverwezen door haar longarts naar Merem. De eerste kennismaking was bij Anneke thuis.

‘’Wat mij verwonderde was dat ik tijdens deze gesprekken nieuwe inzichten kreeg over COPD, die ik nog niet eerder had gehoord. Ik herkende mij wel duidelijk hierin’’. Daarna werd Anneke uitgenodigd voor een observatie dag , waarin zij gesprekken voerde met behandelaars. ‘’Ik hoopte dat ik bij Merem kon gaan revalideren, uiteindelijk was het antwoord ‘ja”. Ik kwam even op de wachtlijst, ik ben tenslotte niet de enige die geholpen wil worden’’.

Gemiddeld een 9,2 op Zorgkaart Nederland

"Ik heb 10 weken gerevalideerd bij Merem, van oktober tot eind december, zeer vakkundig en lief personeel. Ze luisteren echt naar je en ik heb ontzettend veel geleerd qua energieverdeling en ik heb veel tips gekregen om met mijn COPD om te gaan. Ik ben heel blij dat ik dit traject ben aan gegaan!"

Gemiddeld een 9,2 op Zorgkaart Nederland
De revalidatie van Marlene Kamphuis

De revalidatie van Marlene Kamphuis

Marlene Kamphuis heeft 12 weken klinisch gerevalideerd bij Merem voor haar astma. ‘’Mijn traject bestond uit de zorg voor mijn longen, maar ook sporten en een psychologisch traject’’. Essentieel tijdens het revalidatietraject voor Marlene was de begeleiding van haar longarts. ‘’Ze luisterde zo goed naar mij en gaf goede raad, ook met de medicatie’’.