Fysiotherapeut Judith van Tilburg over haar patiënt Astrid Schaper: "Ze ziet altijd een lichtpuntje, ondanks alle tegenslagen."

Eerder deze week hebben wij het bijzondere verhaal van Astrid Schaper gedeeld. Graag belichten we ook de kant van haar behandelaren. Hoe ervaren zij het om samen met een patiënt een revalidatietraject te doorlopen en iemand weer op weg te helpen om zijn of haar leven weer op te pakken? Vandaag vertelt fysiotherapeut Judith van Tilburg haar verhaal.

Judith werkt al enkele jaren bij Merem Medische Revalidatie als fysiotherapeut op de locatie in het St. Jansdal Ziekenhuis in Lelystad. En dat doet ze met veel enthousiasme. “Ons revalidatiecentrum is gevestigd in een aparte vleugel van het ziekenhuis. Hierdoor zijn we voor al onze patiënten goed bereikbaar.. Op deze locatie behandelen we alleen volwassen patiënten, waarvan het merendeel woonachtig is in de omgeving van Lelystad, Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen en de Noordoostpolder. Iedere dag is anders, maar het gevoel dat ik heb als ik ’s avonds thuiskom, is altijd hetzelfde: voldaan, trots en geïnspireerd!”, aldus Judith.

Die inspiratie wordt zeker gevoed door haar patiënt Astrid. Zij wordt door Judith begeleid in haar revalidatietraject. Na een operatieve standsverandering van haar enkel, bleef Astrid aanlopen tegen verschillende klachten en pijntjes. Gecombineerd met een cognitieve en reumatische aandoening, verwijst Astrids huisarts haar naar Merem Medische Revalidatie. Judith vertelt: “Wat een doorzettingsvermogen heeft deze vrouw. Ik zie haar nog zitten bij de eerste intake: enthousiast, strijdvaardig en een duidelijke wil. Deze dame wilde weer heel graag vooruit. Vanaf dag één heb ik haar af en toe moeten afremmen en adviseren over wat kan en mag. Maar het allerbelangrijkste was dat ze weer vertrouwen in zichzelf kreeg.”

Interdisciplinaire aanpak
Een belangrijk onderdeel in de behandeling is haar persoonlijke behandelplan. Bij Merem wordt dit altijd interdisciplinair aangepakt. Astrid werd behandeld door een ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en fysiotherapeut. “Met dit team hebben we Astrid echt vooruit kunnen helpen.” Als fysiotherapeut heeft Judith mooie stappen met haar gemaakt: “In het begin was Astrid onzeker met lopen, doordat haar spieren erg gespannen waren. Daarmee zijn we meteen aan de slag gegaan en zette ik een trap, de touwladder en ook de step in als oefenmateriaal. Hilarische momenten hebben we samen meegemaakt. Uiteindelijk heb ik haar kunnen begeleiden naar grotere stukken lopen en verbetering van balans, kracht en uithoudingsvermogen en misschien wel het allerbelangrijkste… zelfvertrouwen.”

Nu Astrid het revalidatietraject heeft afgerond, is de begeleiding vanuit Merem dan ook meteen ten einde? “Zeker niet!”, vertelt een stellige Judith. “Na afloop stellen we altijd een preventieplan op voor onze patiënten. Dit plan bevat tips, oefeningen en handige tools om thuis zo comfortabel mogelijk alle dagelijkse bezigheden te kunnen doen. Daarnaast stel ik een uitgebreide overdracht op voor de fysiotherapeut in haar eigen buurt, zodat ik zeker weet dat Astrid de stijgende lijn vasthoudt die hier bij Merem is ingezet. De revalidatiearts stelt een eindrapportage op dat met de huisarts wordt gedeeld en ziet Astrid graag na drie maanden nog een keer terug. Zo blijven we toch nog verbonden met onze patiënten.”

Judith wil tot slot nog iets kwijt: “Wat heb ik bewondering voor Astrid. Ondanks dat ze zoveel op haar bordje heeft liggen, ziet ze altijd ergens een lichtpuntje. Zij heeft echt de drive om zichzelf te blijven uitdagen en verbeteren. Prachtig om te zien. Dat ik haar als fysiotherapeut in dit revalidatietraject mocht begeleiden, was voor mij heel bijzonder en illustreert hoe waardevol goed revalideren kan zijn!”