Met hart en handen: de zwembadvrijwilliger

Van het zwembad tot het open atelier: in en om Merem kun je onze vrijwilligers overal vinden. Samen vormen ze een actief en enthousiast team. De inzet van vrijwilligers is voor Merem bijzonder van waarde. Wie zijn onze vrijwilligers eigenlijk? Waarom doen ze wat ze doen? In met hart en handen maken we kennis met onze vrijwilligers. We nemen een kijkje in de keuken van het vrijwilligerswerk én duiken in de motivatie van de vrijwilligers om zich voor Merem in te zetten.

 

Vandaag in het zonnetje: zwemliefhebber en -vrijwilliger Hans. Elke woensdagmiddag en donderdag is Hans te vinden in het therapiebad met verstelbare bodem bij onze vestiging in Het Flevoziekenhuis in Almere. Iets dat hij met veel inzet, liefde en plezier doet. Het zwemmen wordt bij sommige patiënten ingezet als onderdeel van hun revalidatiebehandeling. “Het leukste is om te zien welke vorderingen de revalidanten maken in het zwembad”, vertelt Hans. “Het bad is bij uitstek geschikt om behandelingen te geven als onderdeel in een revalidatieprogramma. Dat heb ik zelf ook ervaren tijdens mijn revalidatie in dit zwembad. Daarom ben ik me ervan bewust hoe belangrijk dit is.” Toen de zwemliefhebber een oproep op Facebook voorbij zag komen, nam hij de sprong in het diepe: “Ik heb ik mij opgegeven als zwembadvrijwilliger, omdat ik het leuk vind om mensen te helpen. En als je mensen ook echt kán helpen, dan doe je dat toch?”

Helpende hand
Over zijn werk in het zwembad vertelt hij: “Op de donderdagen open ik het zwembad en kijk ik welke revalidanten er die dag komen. Doordat ik de meeste revalidanten die komen zwemmen ken, weet ik ondertussen precies op welke hoogte ik de vloer van het zwembad moet instellen. Daar ben ik verantwoordelijk voor.” Ook zet hij zwemspullen voor de therapeuten klaar: “Dat kan bijvoorbeeld een bal of een plankje zijn, net wat nodig is.” Wanneer de revalidanten komen zwemmen, is Hans aanwezig om te kijken of alles goed gaat. Zo nodig komt hij in actie wanneer revalidanten in het water in de problemen dreigen te komen. “Dat maak ik bijna nooit mee, hoor! Maar mocht het toch nodig zijn, dan ben ik er om mensen te helpen en uit het water te halen. Je bent in het ziekenhuis en altijd samen met een therapeut in het zwembad. Dat is fijn.”

Mooie momenten
Gelukkig maakt de zwembadvrijwilliger Hans met name leuke momenten in het zwembad mee. Zo geniet hij ervan om te zien welke stappen revalidanten maken: “Soms zie ik iemand binnenkomen die heel slecht loopt en na 10 weken toch weer beter lopend het pand kan verlaten.” De kers op de taart voor Hans is de woensdagmiddag. Dan komen de kinderen van de mytylschool aan de Marathonlaan zwemmen. Voor Hans, zelf opa, een leuk moment waar hij met plezier over vertelt: “Kinderen reageren vaak wat spontaner. Dat is leuk en als ouders ook nog meekomen is het helemaal gezellig!”

Betrokkenheid
De therapeuten betrekken Hans er in het zwembad vaak ook even bij: “Soms hebben de kinderen weinig kracht in handen en voeten. Dan zegt de therapeut: ‘Probeer Hans maar nat te spatten!’ Dat hoeft natuurlijk maar één keer gezegd te worden.” De zwemliefhebber voelt zich als een vis in het water: “Ik merk echt de waardering in het zwembad. De meeste communicatie met revalidanten is non-verbaal: even een handje of duimpje omhoog om te bedanken. Het is leuk als iemand aan het einde van het revalidatietraject naar je toekomt en bedankt voor je aanwezigheid. Daar doe ik het voor.” Waardering is er ook buiten het zwembad: “Onze vrijwilligerscoördinator Margriet Snoek verwent de vrijwilligers altijd. Als ze ergens kans ziet om iets leuks te doen of een complimentje te geven, dan doet ze dat. Op de dagen dat we in Hilversum samenkomen, vind ik het leuk om ook andere vrijwilligers te ontmoeten.”

Drive om mensen te helpen
Hans heeft wel een beeld van wat een zwembadvrijwilliger in huis moet hebben. “Je moet de drive hebben om mensen te helpen. Daarnaast moet je uiteraard goed kunnen zwemmen. Natuurlijk helpt het als je zwemmen zelf ook leuk vindt.” Grinnikend zegt hij erachteraan: “Daar hebben ze aan mij wel een goede.” Neemt Hans als zwemliefhebber aan het einde van de middag nog een duik in het zwembad? “Nee, dat mag ook niet”, lacht hij. “Maar ik moet ook eerlijk bekennen na een hele dag in het zwembad, is het ook wel weer lekker om naar huis te gaan. In het zwembad is het warm en ook het water is warm. Voor de revalidanten is dat heel prettig, maar aan het einde van de dag heb ik wel zin om een frisse neus te halen.”

Ook vrijwilliger worden?
Lijkt het je leuk om als vrijwilliger bij Merem Medische Revalidatie aan de slag te gaan? Stuur dan een berichtje naar onze vrijwilligerscoördinator Margriet Snoek via msnoek@merem.nl. Bellen kan ook. Margriet is van maandag tot en met donderdag van 07.00 tot 15.30 uur bereikbaar op 085 - 007 88 83. Wie weet tot snel!

 

Lees meer verhalen of lees meer informatie over vrijwilliger worden.