FitOpMaat

FitOpMaat

FitopMaat is een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma, waarbij de revalidant een trainingsprogramma volgt dat is afgestemd op de persoonlijke mogelijkheden en beperkingen. Het doel hiervan is het verbeteren van de lichamelijke fitheid (uithoudingsvermogen en spierkracht). Veel revalidanten hebben een verminderde lichamelijke fitheid o.a. als gevolg van hun aandoening. Een goede lichamelijke fitheid is een belangrijke voorwaarde voor het herwinnen van de mobiliteit, algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en zelfredzaamheid en daarom een belangrijk onderdeel voor het behalen van revalidatiedoelen.

 

FitOpMaat bestaat uit een maximale inspanningstest, op maat gemaakte trainingen (2x bij Merem en 2x thuis) en tussentijdse testen voor spierkracht (10 RM) en uithoudingsvermogen (SRT). Afhankelijk van de opnameduur bij Merem Medische Revalidatie volgt een revalidant het FitOpMaat programma van 6 of 12 weken.

 

Verschillende (inspannings)testen

Door vooraf en tussentijds te testen worden de persoonlijke trainingszones bepaald. De gegevens uit deze testen worden gebruikt om een gepersonaliseerd trainingsprogramma op te stellen en tussentijds bij te stellen. Op die manier kan er bij fysieke verandering op de juiste intensiteit getraind blijven worden. Ook achteraf zullen de testen worden afgenomen om te kijken in welke mate de revalidant vooruit is gegaan na het afleggen van FitopMaat.

 

De volgende testen worden onder professionele begeleiding aangeboden tijdens het FitOpMaat-programma:

Voor wie is FitOpMaat?

FitOpMaat is er voor bijna alle revalidanten die behandeld worden bij Merem Medische Revalidatie en voor wie het verbeteren van lichamelijke fitheid een behandeldoel is. Het maakt geen verschil of u intern verblijft of via de dagbehandeling revalideert. Op basis van een intake en (inspannings)testen worden de trainingen zo goed mogelijk op uw persoonlijke situatie afgestemd. Hierdoor kunt u de juiste oefeningen doen en voldoende intensief maar niet te zwaar trainen. Deze persoonlijke benadering maakt het programma voor iedereen geschikt, zelfs als u een zeer lage fitheid hebt.

 

 

Het FitopMaat programma is gebaseerd op de twee T’s: Testen en Trainen!

Verschillende soorten (kracht)training, ook thuis!

Het uithoudingsvermogen en de spierkracht worden voorafgaand, tussentijds en na afloop van het programma getest. Op basis van de testuitslagen wordt het persoonlijke trainingsschema opgesteld en tussentijds aangepast. Het uithoudingsvermogen zal getest worden door middel van de Steep Ramp Test. De spierkracht wordt gemeten middels de 10-Repetitions Maximum Test.

Thuistraining
Op basis van alle testgegevens wordt een op maat gemaakt trainingsprogramma opgesteld. De revalidant volgt twee keer per week conditie- en krachttraining bij Merem. Daarbij zal de (poliklinische) revalidant - naast de trainingen bij Merem - ook twee keer per week thuis trainen. De fysio- of bewegingstherapeut adviseert welke activiteit(en) geschikt zijn en op welke intensiteit de revalidant thuis kan trainen.

Conditietraining
Het uithoudingsvermogen wordt getraind door middel van een 30 minuten durende intervaltraining op een zitfiets. De warming-up start zonder weerstand, daarna volgen een aantal blokken met een afwisselende tijdsinterval waarin wordt gefietst van een lage/matige intensiteit naar een hoge intensiteit. Op basis van de resultaten van deze Steep Ramp Test zal de intensiteit van het interval programma worden aangepast door de fysiotherapeut of bewegingstherapeut.

Krachttraining
Tijdens de andere helft van de fitnesstraining wordt ook de spierkracht getraind. In een training van 30 minuten worden op meerdere apparaten verschillende krachtoefeningen uitgevoerd om de arm-, borst-, buik- en beenspieren te trainen. Op basis van de resultaten van de 10-Repetition Maximum Test worden de kilo’s per krachtoefening aangepast door de fysiotherapeut of bewegingstherapeut.

 

 

 

Door FitOpMaat ben ik weer zelfverzekerd

“Door een hersenbloeding was ik het vertrouwen in mijn eigen lichaam verloren. Door FitOpMaat ben ik weer zelfverzekerd en in topconditie!” ~ Jeroen Raaijmakers

Door FitOpMaat ben ik weer zelfverzekerd
Lees hier de folder van FitOpMaat