Met hart en handen: de tuin- en klusvrijwilligers

Geschreven door vrijwilliger Merel Poppeliers.

Van het zwembad tot het open atelier: in en om Merem kun je onze vrijwilligers overal vinden. Samen vormen ze een actief en enthousiast team. De inzet van vrijwilligers is voor Merem van bijzondere waarde. Wie zijn onze vrijwilligers eigenlijk? En waarom doen ze wat ze doen? In met hart en handen maken we kennis met onze vrijwilligers. We nemen een kijkje in de keuken van het vrijwilligerswerk én duiken we in de motivatie van de vrijwilligers waarom zij zich voor Merem in zetten.

Vandaag in het zonnetje: het team dat weer en wind trotseert en niet bang is voor vieze handen. We maken kennis met Bob en Ruud van het tuin- en klusteam. Waar komt hun liefde voor de tuin en het klussen vandaan?

“In de tuin van Merem komt voor mij alles samen”, vertelt tuin- en klusvrijwilliger Bob. “Ooit ben ik hier als tuinman begonnen. Na mijn opleiding ben ik hier op de mytylschool in het onderwijs komen werken. Eerst als therapeutisch peutergroep leider, daarna als pedagogisch medewerker en activiteitenbegeleider. Voor mij is het werk in de tuin ook een manier om in verbinding te blijven met de school.” Over het werk vertelt hij: “Het buiten werken vind ik heerlijk. Het is zichtwerk: je ziet wat je doet en wat je doet wordt gezien.” Zijn favoriete tuintaak? “Ik vind een hoop dingen leuk, maar ik denk toch de heggetjes. Ik vind het leuk om die zo strak mogelijk te maken.”

Voor tuin- en klusvrijwilliger Ruud was het werk in de tuin een sprong in het diepe: “Thuis werkte ik wel eens in de tuin, maar echte vaardigheden had ik niet. De meeste vaardigheden heb ik hier van Bob geleerd.” Voor Ruud was sociaal contact buiten de deur de motivatie om als vrijwilliger aan de slag te gaan. “Ik ken denk ik iedereen. Het is leuk om anderen te zien, in de buitenlucht aan het werk te zijn en wat anders dan anders te doen. Zo ben je er toch uit en heb je een doel om te werken. Om wat te doen. Dat vind ik belangrijk.” Ruud grinnikt: “En Margriet (vrijwilligerscoördinator) zegt elke keer dat ze me niet kan missen.”

De mannen starten op maandag en dinsdag na het koffiedrinken in de tuin. “We snoeien, schoffelen en maken het terrein blad- en onkruidvrij. Soms zitten er zware klussen bij. Die doen we dan samen.” Bob werkt misschien wel het liefst vlakbij de school: “Soms kom je kinderen tegen in de tuin, dat vind ik wel fantastisch. Kinderen zijn nieuwsgierig, willen dingen weten en stellen je de vraag: “Wat ben je aan het doen?” Ik vind die interactie leuk. In het verleden heb ik ook wel eens wat tuinlesjes gegeven aan een klas.”

Ook Ruud maakt leuke momenten mee: “Soms staat er een raam open of kijkt een revalidant mee vanaf het balkon als we in de tuin aan het werk zijn. Dan vragen ze wel eens: “Kom je ook bij mij de tuin doen?” Af en toe is er een uitstapje of etentje met de groep vrijwilligers. Ruud vertelt over het uitje van vorig jaar: “We zijn naar Rotterdam geweest. Eerst samen ergens koffiedrinken en toen naar een restaurant. Daarna zijn we met de boot door de haven van Rotterdam gevaren en hebben we de Markthal gezien. Het was een leuke dag met een vol programma.”

De mannen vertellen enthousiast, maar hebben ook een oproep, want er zijn meer tuin- en klusvrijwilligers van harte welkom. “Kom naar Merem!”, roept Ruud. “Kijk, als iets in de tuin niet gaat, dan is dat zo. Het is soms zwaar werk. Margriet bedenkt dan altijd iets anders om te doen. En als je maar iets kan doen, dan is dat al goed.” Wat maakt een goede klus- en tuinvrijwilliger? “Iemand die met z’n hart werkt”, zegt Bob. “Natuurlijk ook met z’n handen, want dat is natuurlijk wel belangrijk. Ik geloof dat het grootste voordeel dat je kunt hebben, is wanneer je plezier hebt in wat je doet.” En of je er kennis voor nodig hebt? “Het is wel handig als je iets weet van planten, dan trek of schoffel je niet het verkeerde eruit.”, grinnikt Ruud.

Word jij ook vrijwilliger?
Lijkt het je leuk om als vrijwilligers bij Merem aan de slag te gaan? Stuur dan een berichtje naar onze vrijwilligerscoördinator Margriet via msnoek@merem.nl. Bellen kan ook. Margriet is van maandag tot en met donderdag van 07.00 tot 15.30 uur bereikbaar op 085 – 007 88 83. Wie weet tot snel!

 

Lees meer verhalen of lees meer informatie over vrijwilliger worden.