Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Er zijn veel verschillende oorzaken van niet aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een ongeval, een hersentumor, infectie of anoxie na een reanimatie. Een deel van de mensen houdt klachten die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven.

Symptomen niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Welke symptomen van niet aangeboren hersenletsel ontstaan, is afhankelijk van de aard, lokalisatie en ernst van het letsel. Naast een parese, sensibiliteitsstoornissen en afasie komen ook vaak cognitieve stoornissen, vermoeidheid, overprikkeling en veranderingen in emoties en gedrag voor.

Welke patiënt kan bij ons terecht? 

Als er symptomen blijven bestaan die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, kan patiënt verwezen worden naar de revalidatiearts. Als de patiënt nog in het ziekenhuis ligt, wordt de revalidatiearts vaak al door de neuroloog in consult gevraagd. Vaak worden de problemen echter pas duidelijk als de patiënt weer enige tijd thuis heeft gefunctioneerd. De patiënt kan dan alsnog naar de revalidatiearts verwezen worden.

Behandeling niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Op basis van de revalidatiediagnose, hulpvraag en doelstellingen van patiënt wordt gekeken hoe en waar hij het best behandeld kan worden. Dit kan bijvoorbeeld in de eerste lijn of door het behandelteam van Merem. Behandeling bij Merem vindt bij voorkeur poliklinisch plaats, maar soms is eerst een klinische behandeling nodig.

 

Het revalidatieteam wordt samengesteld naar aanleiding van de hulpvragen van patiënt en kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingsagoog, logopedist, maatschappelijk werkende of psycholoog. De behandeling is vaak een combinatie van individuele therapie en groepsbehandeling (bijvoorbeeld fitness, sport). Ook is er een aantal speciale behandelmogelijkheden voor patiënten die dit nodig hebben:

 

  • Neuropsychologisch onderzoek: hiermee brengen we het cognitief functioneren in kaart, waarna behandeling gegeven kan worden voor het leren omgaan met de cognitieve beperkingen (cognitieve revalidatie).

 

  • Partners van Afasiepatiënten Conversatie Training (PACT): de partner van patiënt leert hoe hij of zij het beste kan omgaan met diens afasie.

 

  • Afasieteam: dit team wordt ingezet voor onderzoek en analyse van taalstoornissen, waarbij ook gekeken wordt naar andere cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en concentratie. Op basis hiervan wordt een behandeladvies geschreven.

 

  • Compensatietraining voor neglect of hemianopsie. Voor moeilijke visuele problemen werken wij samen met Bartiméus.

 

  • Gangbeeldanalyse bij complexe loopproblemen: door het maken van gangbeeldopnamen kunnen afwijkingen in de loopvaardigheid, het looppatroon en de spieractivatie vastgelegd en geanalyseerd worden. Hierna kan een passende behandeling worden ingesteld ter verbetering van het lopen.

 

  • Spasticiteitsbehandeling: bij hinderlijke klachten door spasticiteit worden de behandelmogelijkheden bekeken, zoals fysiotherapie, mediciatie, een spalk of botulinetoxine-injecties.

Locaties 

Wij helpen uw patiënt graag op onze locatie in Hilversum, Almere of Lelystad. In Almere en Lelystad kunnen patiënten alleen terecht voor poliklinische behandeling, in Hilversum voor klinische en poliklinische behandeling.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

  1. Patiënt verwijzen

    Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. Voor vragen, neem contact met ons op.

  2. 1e consult

    We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

  3. Revalideren bij ons

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise met onze revalidatiepartners in de buurt van uw patiënt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Wil je overleggen over een patiënt of vragen over een verwijzing? Wij zijn bereikbaar voor intercollegiaal overleg op 035 688 1411.

Ons team

Drs. A. Block
Drs. A. Block
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. Bussemaker
Drs. C. Bussemaker
Revalidatiearts volwassenen
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts volwassenen
Drs. T Mollee
Drs. T Mollee
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen