Gewoon kunnen doen wat je het liefste doet

Saskia Koning, ergotherapeut en nauw betrokken bij Merem Arbeid, deelt haar inzichten over de mogelijkheden van multidisciplinaire arbeidsrevalidatie.

Door de jaren heen heeft Saskia's rol bij Merem Arbeid zich ontwikkeld. Haar betrokkenheid bij arbeidsrevalidatie omvat re-integratietrajecten en multidisciplinaire arbeidsrevalidatie. Daarbij ondersteunt ze het behandelteam om gezamenlijk de best mogelijke zorg te bieden, zodat de cliënt duurzaam kan terugkeren naar het arbeidsproces. "Arbeidsrevalidatie heeft altijd mijn interesse gehad. Het is belangrijk dat mensen niet alleen werken, maar ook een goede balans vinden tussen werk en thuis. Alleen dan kan iemand optimaal functioneren”, aldus Saskia.

Bij multidisciplinaire arbeidsrevalidatie ligt de focus op het herwinnen van vertrouwen in het lichaam, het opbouwen van fysieke en mentale belastbaarheid, en het verkrijgen van inzicht in mogelijkheden en beperkingen. Dit, in combinatie met de stap (terug) naar werk, laat cliënten vaak ontdekken dat er meer mogelijk is dan ze aanvankelijk dachten. Saskia merkt op: "In het Engels hebben ze hier een prachtige term voor: 'Skills for a job of living'. Vrij vertaald betekent dit: vaardigheden hebben die relevant zijn voor het dagelijks leven. Tijdens de QuickScans komen deze vaardigheden altijd aan bod. Soms is een advies al voldoende om weer verder te kunnen. Anderen hebben mogelijk meer baat bij een coachingstraject of het doorlopen van het multidisciplinaire arbeidsrevalidatieprogramma."

Saskia vervolgt: "Ziekte of de gevolgen van een ongeval zijn zaken die je overkomen en waarmee je moet leren leven. Bij Merem hebben we de unieke combinatie van medisch specialistische revalidatie en arbeidsrevalidatie als onderdeel van Merem Arbeid. Het is heel waardevol om cliënten te begeleiden naar hun 'oude leven' en naar wat ze het allerliefste doen.”


Benieuwd naar de mogelijkheden van Merem Arbeid?