Ch­ron­isc­he ­pij­n

Ch­ron­isc­he ­pij­n

Bij chronische pijn zijn er langbestaande pijnklachten op diverse plaatsen in het lichaam. Een specifieke oorzaak is niet altijd bekend of de klachten staan niet in verhouding tot het oorspronkelijk probleem. Bij chronische pijn treedt vaak centrale sensitisatie op. Vaak hebben patiënten al een uitgebreid medisch diagnostisch traject achter de rug en diverse behandelingen, met meestal beperkt resultaat. Psychische en sociale factoren spelen een grote rol in de klachten. Wij werken daarom volgens het biopsychosociaal model.

Symptomen chronische pijn

Mensen met chronische pijn kunnen beperkt zijn in het bewegen, er kan beweegangst of angst voor klachtentoename bestaan. Er kunnen beperkingen zijn op het gebied van mobiliteit, dagbesteding, waaronder werk, en het onderhouden van sociale activiteiten. Daarbij kunnen slaapproblemen optreden. Ook is er vaak fors medicatiegebruik, waaronder het gebruik van opioïden.

Welke patiënt komt in aanmerking?

Als u uw patiënt wilt aanmelden voor chronische pijn behandeling, kunt u een verwijsbrief naar ons versturen. Deze wordt beoordeeld door de revalidatiearts. Mochten hier vragen over zijn dan neemt de revalidatiearts contact met u op. Hierna wordt een vragenlijst naar de patiënt verstuurd, pas na retourneren hiervan maken we een combinatieafspraak op onze locatie in Hilversum, Almere of Lelystad. Een pijnconsulent doet de intake, een revalidatiearts een consult. Volgt hieruit een indicatie, dan gaan we uw patiënt interdisciplinair observeren. De bij deze observatie betrokken behandelaren, zoals psycholoog, fysiotherapeut of maatschappelijk werker, adviseren uiteindelijk samen met de revalidatiearts of een behandeling bij ons is geïndiceerd.

 

We hebben bij Merem Medische Revalidatie de volgende criteria voor verwijzingen:

  • Uw cliënt is medisch uitbehandeld en wil zelf ook geen verdere medische diagnostiek
  • Uw cliënt heeft al langere tijd last van pijn in zijn of haar houding- en bewegingsapparaat
  • Uw cliënt beheerst de Nederlandse taal voldoende
  • Uw cliënt staat open voor een interdisciplinaire behandelding volgens het biopsychosociaal model
  • Uw patiënt lijdt niet aan ernstige psychopathologie
  • Er is geen verslavingsproblematiek, waaronder ook afhankelijkheid van hoge doseringen medicatie

Chronische vermoeidheid (CVS)

Per juli 2019 behandelen wij alleen chronische pijn. We behandelen dan geen chronische vermoeidheid (CVS) meer omdat er binnen onze wetenschappelijke beroepsvereniging is besloten dat CVS niet binnen de medisch specialistische revalidatie valt.

 

Patiënten met CVS die bij ons zijn aangemeld worden gezien, en bij geschiktheid behandeld worden.

Behandeling chronische pijn

Onze behandeling richt zich naast fysieke opbouw op een cognitief gedragsmatige aanpak, die kan insteken op inzicht verkrijgen in de factoren die van invloed zijn op de klachten, het opbouwen van functionele activiteiten of het verminderen van angst voor bewegen of schade. Uw patiënt leert herkennen welke factoren de pijn verergeren of verminderen en hoe hij of zij daar invloed op heeft. Een dagindeling met afwisselend rust en actie helpt om activiteiten op te pakken die belangrijk zijn voor uw cliënt. Beter functioneren met de pijn maakt de pijn en zijn gevolgen minder belangrijk.

 

Zinvol

Revalidatie is alleen zinvol als uw patiënt veranderbaar is, mee kan gaan in onze visie, een passende hulpvraag heeft en gemotiveerd is voor behandeling.

 

Thema’s

We besteden aandacht aan boven- en ondergrenzen, lichaamssignalen begrijpen, conditie en activiteiten opbouwen, (vrijwilligers)werk en huishouden, keuzes maken voor wat energie geeft, interactie met de sociale omgeving, lichaamsbeweging en seksualiteit. Al deze thema’s behandelen we interdisciplinair, dus vanuit verschillende invalshoeken.

 

De mensen die bij ons behandeld zijn, vertelden na afloop vaak dat ze meer grip hebben gekregen op hun pijnklachten en beter kunnen functioneren. Dat vinden wij een dankbaar resultaat!

Locaties

Wij helpen uw patiënt graag op onze locatie in HilversumAlmere of Lelystad

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

  1. Patiënt verwijzen

    Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. Voor vragen, neem contact met ons op.

  2. 1e consult

    We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

  3. Revalideren bij ons

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Wil je overleggen over een patiënt of vragen over een verwijzing? Wij zijn bereikbaar voor intercollegiaal overleg op 035 688 1411.

Ons team

Drs. A. Block
Drs. A. Block
Revalidatiearts volwassenen
Drs. M. van Disseldorp-Voorendt
Drs. M. van Disseldorp-Voorendt
Revalidatiearts volwassenen
Dr. I. Keuning
Dr. I. Keuning
Psychiater
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden chronische pijn volwassenen