N­iet­ aa­nge­bor­en ­her­sen­let­sel

N­iet­ aa­nge­bor­en ­her­sen­let­sel

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor hersenletsel dat er bij de geboorte nog niet is. Het letsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een klap tegen het hoofd, bij een verkeersongeluk of geweld. Maar ook een gebeurtenis in je hoofd kan zorgen voor hersenletsel; bijvoorbeeld een ontsteking, een tumor of zuurstofgebrek van de hersenen na bijvoorbeeld een hartstilstand.

 

Snel naar:

 

Symptomen niet aangeboren hersenletsel

Welke symptomen er na hersenletsel ontstaan is afhankelijk van de plek waar het letsel zit en hoe ernstig het letsel is. Hoeveel last iemand ervan heeft, is per persoon verschillend. De symptomen kunnen duidelijk zichtbaar zijn maar zijn ook vaak onzichtbaar. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld moeite met het bewegen, praten, eten en drinken.

 

Onzichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld veranderingen in gedrag, moeite met geheugen en concentratie, initiatief nemen en sneller emotioneel of overprikkeld worden. Ook vermoeidheid hoort hierbij. Soms zien vooral de mensen uit jouw omgeving dit, want met hersenletsel is het soms moeilijker om zelf deze veranderingen waar te nemen.

Wanneer kun je bij ons terecht?

De diagnose niet aangeboren hersenletsel wordt door een neuroloog in het ziekenhuis gesteld. Indien er na de diagnose NAH nog klachten overblijven, kun je door de neuroloog of huisarts verwezen worden naar de revalidatiearts. Als je nog in het ziekenhuis ligt, wordt de revalidatiearts vaak al door de neuroloog in consult gevraagd. Vaak worden de problemen echter pas duidelijk als je al weer enige tijd thuis bent. Je kunt dan alsnog naar de revalidatiearts verwezen worden.

Behandeling niet aangeboren hersenletsel

Met een verwijzing van een specialist krijg je een uitnodiging voor een gesprek met onze revalidatiearts. Als je nog in het ziekenhuis opgenomen ligt, komt de revalidatiearts bij je langs. Als je thuis bent, word je uitgenodigd voor een gesprek op de polikliniek. Met de revalidatiearts bespreek je je problemen en wordt bekeken hoe je het best geholpen kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door een verwijzing naar een therapeut bij jou in de buurt of een klinische of poliklinische behandeling door het team van Merem.

 

Als je gaat revalideren bij Merem, maak je samen met de revalidatiearts en het behandelteam jouw persoonlijke behandelplan, gericht op jouw hulpvraag en de doelen die je graag wilt bereiken.

Hulpvragen

Hulpvragen die wij vaak horen zijn:

  • Ik wil weer zelf kunnen (trap)lopen, fietsen en sporten
  • Ik wil goed kunnen praten
  • Ik wil zelfstandig het huishouden kunnen doen
  • Ik wil weten hoe ik beter kan leren omgaan met mijn vermoeidheid
  • Ik wil meer grip krijgen op mijn emoties
  • Ik wil weer aan het werk en mijn hobby's kunnen doen
  • Ik wil weten hoe ik mijn partner het beste kan helpen

 

Samen

Het revalidatieteam wordt samengesteld naar aanleiding van jouw hulpvragen en kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingsagoog, logopedist, maatschappelijk werkende of psycholoog. Stap voor stap gaan we aan de slag met jouw beperkingen en -belangrijker- jouw mogelijkheden. Ons revalidatieteam zorgt voor een juiste afstemming tussen de behandelingen op maat.

Naast individuele therapie kunnen groepsbehandelingen je ook helpen. Je kunt leren van een ander en steun krijgen. En samen oefenen. Dit kan ook met een naaste. We helpen je om de veranderingen in je leven te verwerken en je relaties en contacten met anderen opnieuw vorm te geven.

 

Speciale therapieën

  • De modified Constraint Induced Movement Therapy (mCIMT) is een intensieve behandeling van 5 weken om de aanwezige handfunctie verder te verbeteren.

  • Je partner leert hoe hij of zij het beste met jou kan praten, in de Partners van Afasiepatiënten Conversatie Training (PACT). Wij hebben ook een eigen afasieteam, voor als er specifiek onderzoek naar de afasie nodig is.

 

  • Als je last hebt van een neglect (een verminderde aandacht voor de linker of rechter zijde) of gezichtsvelduitval, kunnen we je trainen hoe je hiermee het beste om kan gaan. Voor moeilijke visuele problemen werken wij samen met Bartiméus.

 

  • Soms is het nodig om bij loopproblemen het lopen extra te onderzoeken. Dit kan met een gangbeeldanalyse. Hierbij kijkt onze revalidatiearts hoe je spieren en gewrichten samenwerken bij het bewegen en wat de problemen zijn. Na deze analyse kan de arts bepalen of er behandelingen of hulpmiddelen zijn om het lopen te verbeteren.

 

  • Na hersenletsel kun je last krijgen van spasticiteit. Dit kan klachten geven als pijn, moeite bij het verzorgen van je hand of moeilijker lopen. Als dit spasme hinderlijk voor jou is, bespreekt de revalidatiearts met jou welke behandelmogelijkheden er zijn, zoals fysiotherapie, medicijnen, een spalk of botulinetoxine-injecties.

 

  • Sporten kan jou helpen om op een leuke manier in beweging te blijven. We organiseren daarom sportclinics, zodat je kennis kunt maken met verschillende sporten.

 

Duur van behandeling

Na ongeveer 6 weken bespreken we hoe de behandeling verloopt en of verdere behandeling nodig is. Een klinische behandeling duurt meestal 1 tot 3 maanden; een poliklinische 2 tot 5 maanden.

Locaties & contact

Wij helpen je graag op onze locatie in Hilversum Almere, of Lelystad. Voor een klinische opname kun je naar onze locatie in Hilversum. Na deze opname kun je doorgaan in poliklinische behandeling, op de voor jou meest gunstige locatie.

 

Meer informatie

NAH kan ook voor partners en naasten een grote impact hebben op hun leven. Dat kan leiden tot overbelasting of andere klachten. Om partners en naasten te helpen de juiste hulp te vinden op het gebied van het lichamelijke en/of mentale welzijn is de keuzehulp ontwikkeld. De keuzehulp biedt informatie, hulp en ondersteuning op maat. Ook zijn er video’s waarin zorgverleners vertellen over de keuzehulp en delen partners hun ervaringen over het leven met iemand met NAH. Meer informatie is hier te lezen.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. A. Block
Drs. A. Block
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. Bussemaker
Drs. C. Bussemaker
Revalidatiearts volwassenen
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts volwassenen
Drs. T Mollee
Drs. T Mollee
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 5 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 9 Almere 5 Lelystad 5
Poliklinische behandeling  Hilversum 5 Almere 4 Lelystad 2
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 september 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?

Wat moet ik doen als ik hulpmiddelen of aanpassingen nodig heb?
Wat is het verschil tussen revalidatie in een revalidatiecentrum en revalidatie in een verpleeghuis?
Kan ik met NAH ook terecht bij Merem voor alleen fysiotherapie?
Wat moet ik doen als ik hulpmiddelen of aanpassingen nodig heb?
Kan ik met NAH ook terecht bij Merem voor alleen fysiotherapie?
Wat is het verschil tussen revalidatie in een revalidatiecentrum en revalidatie in een verpleeghuis?