Ha­nda­and­oen­ing­en ­& p­ols­aan­doe­nin­gen

Ha­nda­and­oen­ing­en ­& p­ols­aan­doe­nin­gen

Hand- en polsaandoeningen ontstaan door een trauma, artrose, een ingreep of door overbelasting. Last van de pols of hand kan grote gevolgen hebben voor dagelijkse handelingen. Elke aandoening aan de pols of hand is uniek, maar gelukkig zijn voor de meeste hand- en polsaandoeningen inmiddels adequate oplossingen.

Symptomen hand- en polsaandoeningen

Met een pols- of handaandoening heb je veel pijnklachten, zit er soms geen beweging meer in de hand en de arm of heb je minder gevoel in de hand. Ook coördinatieproblemen of juist problemen in de fijne motoriek horen erbij. Een relatief kleine beschadiging aan de hand kan grote gevolgen voor de functie ervan hebben. Een hand zit nu eenmaal zeer complex in elkaar.

Diagnose hand- en polsaandoeningen

De diagnose wordt meestal in samenspraak met de medisch specialist in het ziekenhuis gesteld. In het ziekenhuis kan onderzoek gedaan worden naar de oorzaken van de pijn of het trauma. Dit kan door een röntgenfoto, CT-scan, MRI of operatie. Je huisarts, bedrijfsarts of een specialist kunnen je doorverwijzen.

Behandeling hand- en polsaandoeningen

Als je je voor het eerst bij Merem Medische Revalidatie meldt, kijken we samen welke behandeling het beste bij jouw klachten past. Dit kan een intensieve interdisciplinaire behandeling bij Merem zijn of een verwijzing naar een handtherapeut (handfysiotherapeut of handergotherapeut) bij jou in de buurt.

Vanzelfsprekend ligt de nadruk in de behandeling op het beter functioneren van je hand. Maar handtherapie bestaat ook uit wondverzorging, littekenbehandeling en zwellingen tegengaan. We starten met je hulpvraag: welke doelen heb jij? Die zetten we in je behandelplan. Daarna train je onder professionele begeleiding dagelijkse handelingen als koken, eten, wassen en op de computer werken. Als dat nodig is, laten we een spalk maken en leren we je daarmee om te gaan.

 

Ons handenteam

Het handenteam binnen Merem Medische Revalidatie is een interdisciplinair team van handtherapeuten (ergo- en fysiotherapeut), een revalidatiearts, een maatschappelijk werker en eventueel een psycholoog en arbeidsdeskundige. Deze behandelaars overleggen regelmatig over je behandeling en de nazorg. Soms zetten we ook haptotherapie, manuele therapie en ontspanningstherapie in. Onze gerichte aanpak leidt tot goed herstel, zodat je snel weer je dagelijkse dingen kunt doen.

 

Speciale therapieën

HANDI-groep

We bieden intensieve arm-/handtherapie aan voor wie recent een beroerte heeft gehad waardoor er sprake is van een verminderde handfunctie. Dit noemen we de handi-groep: hand, arm, neurologie, doelbewust, intensief. Je krijgt dan vier tot zes uren per week therapie, aangevuld met individuele fysio- en ergotherapie.

 

Gemeenschappelijke spreekuren

In Almere werkt Merem samen met de plastisch chirurg en heeft een gemeenschappelijk spreekuur voor de analyse van complexe hand- en polsproblemen. Daarnaast is het handenteam van Merem onderdeel van het Hand-Pols-Netwerk Flevoland.

 

Duur behandeling

Na ongeveer zes weken bespreken we hoe de behandeling verloopt en of verdere behandeling nodig is. Na afronding van de medisch specialistische revalidatiebehandeling krijg je een behandeladvies voor een eventuele vervolgbehandeling. 

Locaties

Wij helpen je graag op onze locaties in HilversumAlmere, of Lelystad.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

 1. Verwijzing

  Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

 2. Kom kennismaken

  We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

 3. Bij ons revalideren

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 4 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 7 Almere 6 Lelystad 9
Poliklinische behandeling  Hilversum 3 Almere 4 Lelystad 3
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 mei 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?

Hoe wordt de behandeling afgestemd met mijn specialist in het ziekenhuis?
Wat moet ik doen als ik hulpmiddelen of aanpassingen nodig heb?
Kan ik ook terecht bij Merem voor alleen fysiotherapie?
Hoe wordt de behandeling afgestemd met mijn specialist in het ziekenhuis?
Kan ik ook terecht bij Merem voor alleen fysiotherapie?
Wat moet ik doen als ik hulpmiddelen of aanpassingen nodig heb?