Dw­ars­lae­sie

Dw­ars­lae­sie

Bij een dwarslaesie is er een beschadiging van het ruggenmerg door een ongeluk of een ziekte. Hierdoor is het contact tussen de hersenen zenuwen, spieren en organen geheel of gedeeltelijk verbroken. Bij een complete dwarslaesie is het ruggenmerg volledig beschadigd en is er geen gevoel en beweging meer. Bij een incomplete dwarslaesie is het ruggenmerg gedeeltelijk beschadigd. Bepaalde functies zijn nog aanwezig en de kans op (gedeeltelijk) herstel is groter.

 

Verkeersongelukken, ongelukken thuis, bij het sporten of spelen en moeilijkheden na een operatie noemen we traumatische oorzaken. Niet-traumatische oorzaken zijn ontstekingen, tumoren, trombose, een bloeding of zijn aangeboren, zoals bij spina bifida.

 

Symptomen dwarslaesie

 

Bij een dwarslaesie hangt het soort klachten af van de plaats van de dwarslaesie. Hoe hoger de dwarslaesie in je ruggenmerg, hoe meer er in je lichaam niet langer goed functioneert. De symptomen van een dwarslaesie zijn: deels of geheel verlamd zijn, spieren niet meer goed kunnen gebruiken, geen gevoel meer hebben in een deel van je lichaam, niet goed naar de wc kunnen gaan of incontinent zijn, doorligwonden, verstoring van de seksuele functies en longontsteking, door oppervlakkig ademen, niet krachtig kunnen hoesten en het ontregeld raken van de lichaamstemperatuur.

Diagnose dwarslaesie

Dwarslaesies worden in ziekenhuizen vastgesteld met behulp van een anamnese, röntgenfoto’s, een CT-scan, MRI-scan, en neurologisch lichamelijk onderzoek.

Wanneer kun je bij ons terecht?

Bij Merem worden mensen behandeld met een lage of incomplete dwarslaesie. Merem heeft een samenwerkingsverband met gespecialiseerde dwarslaesiecentra De Hoogstraat Revalidatie (Utrecht) en Reade (Amsterdam)

 

Na de revalidatie behandelingen kom je periodiek bij de revalidatiearts op controle. Als je na de revalidatie behandeling tegen nieuwe beperkingen en hulpvragen aanloopt, kun je samen met je revalidatiearts bekijken welke behandeling hiervoor het beste past.

Behandeling dwarslaesie

Met een verwijzing van een medisch specialist krijg je een uitnodiging voor een gesprek met onze revalidatiearts. Als je nog in het ziekenhuis ligt, komt de revalidatiearts op de afdeling bij je langs. Tijdens de eerste behandelingen in het ziekenhuis richt de neuroloog/ neurochirurg zich op het herstel van de wervelkolom, de werking van blaas en darmen, je mobiliseren en het voorkomen van zit- en doorligwonden.

 

Bij een breuk word je eerst geopereerd om de rugwervels opnieuw aan elkaar te zetten. Na deze operatie draag je een tijd een korset, kraag of speciaal vest. Zo kan de wervelbreuk genezen. Na de operatie moet je revalideren. Daarbij leer je een goede zithouding aannemen, in een rolstoel zitten, zelf naar het toilet gaan en je verplaatsen naar de douchestoel.

 

Bij Merem Medische Revalidatie voer je je intakegesprek met een gespecialiseerde revalidatiearts. Samen met hem of haar bekijk je welke hulp je graag wilt in de komende periode. Je behandeling is op maat voor jou en baseren we specifiek op jouw hulpvraag. We betrekken veel specialisten bij je behandeling, zoals verplegers, ergo- en fysiotherapeuten, de revalidatiearts en een psycholoog. Ook helpen we jou en je naasten omgaan met angsten, de gevolgen van de dwarslaesie voor het dagelijks leven of een negatieve stemming. Onze opbouw richt zich erop om jou vanuit je bed naar de rolstoel te krijgen en je mogelijk nog te laten staan en lopen. Ook het trainen van de handfunctie is een belangrijke doel, zodat je je handen bij diverse activiteiten kunt gebruiken. Dit alles met als doel dat je zo zelfstandig mogelijk leert functioneren met je beperkingen. Verder besteden we aandacht aan het voorkomen van complicaties.

 

Bij de meeste mensen duurt de behandeling op onze afdeling ongeveer 3 tot 4 maanden. Daarna kom je nog enige tijd alleen overdag bij ons voor je behandelingen.

Locaties

Wij helpen je graag op onze locaties in Hilversum of Almere.

 

Meer informatie

Bekijk gerust de volgende websites voor meer informatie:

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 4 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 7 Almere 6 Lelystad 9
Poliklinische behandeling  Hilversum 3 Almere 4 Lelystad 3
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 april 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?

Kun je alles eten met een dwarslaesie?
Kun je nog seks hebben en kinderen krijgen met een dwarslaesie?
Wat zijn de gevolgen van een dwarslaesie voor het dagelijks leven?
Wat zijn de belangrijkste klachten bij een dwarslaesie?
Kun je herstellen van een dwarslaesie?
Kun je alleen een dwarslaesie oplopen door een ongeluk?
Kun je alles eten met een dwarslaesie?
Wat zijn de gevolgen van een dwarslaesie voor het dagelijks leven?
Kun je herstellen van een dwarslaesie?
Kun je nog seks hebben en kinderen krijgen met een dwarslaesie?
Wat zijn de belangrijkste klachten bij een dwarslaesie?
Kun je alleen een dwarslaesie oplopen door een ongeluk?