Ske­let­aan­doe­nin­gen

Ske­let­aan­doe­nin­gen

Skeletaandoeningen zijn aangeboren aandoeningen waarbij al in de baarmoeder beenderen en gewrichten, spieren en pezen anders zijn aangelegd.

 

Arthrogryposis multiplex congenita is de verzamelnaam voor verschillende ziekten waarbij meerdere gewrichten afwijken in stand. Dit komt meestal doordat spieren en pezen niet of onvoldoende zijn aangelegd. De gewrichten zijn dan niet goed te bewegen of blijven uit zichzelf in een kromme of rechte stand staan. Deze afwijkingen komen vooral voor in de voeten en handen, maar in principe kan dit in elk gewricht optreden.

 

Osteogenesis imperfecta wordt gekenmerkt door dunne en breekbare botten. Hiervan zijn 5 typen bekend, die allemaal verschillend in ernst zijn. Het komt doordat het bindweefsel (collageen 1) niet goed functioneert. Alle organen waar dit bindweefsel in voorkomt kunnen worden aangedaan, bijvoorbeeld kiezen, ogen en huid.

 

Bij skeletdysplasie groeien je botten niet goed. Je armen en/of benen zijn daardoor te kort en niet in verhouding met de rest van je lichaam. Door de kwetsbaarheid ervan, breek je ook sneller je botten.

Symptomen skeletaandoeningen

Bij Arthrogryposis Multiplex Congenita blijven de gewrichten in een bepaalde stand staan of zijn niet goed te bewegen. Bij Osteogenesis Imperfecta breken botten makkelijker of vergroeien ze. Bij skeletdysplasie zijn de armen en benen vaak kort in vergelijking met de rug of het hoofd.

Wanneer kun je bij ons terecht? 

Bij skeletdysplasie is de verhouding tussen de lengte van je armen en benen en je rug en hoofd anders.

Artsen kunnen de diagnose osteogenesis imperfecta vermoeden aan de hand van röntgenfoto’s die worden gemaakt bij botbreuken. Ook kunnen de botten een andere vorm hebben. Er kunnen problemen zijn met je gebit, omdat het tandglazuur heel dun is. En je oogwit kan blauw verkleurd zijn. De artsen kunnen de diagnose pas zeker weten als er ook bij jou in je cellen is aangetoond dat het collageen 1 niet goed werkt. En bij vergroeiingen of overbeweeglijke gewrichten, een aangetast gebit, bolle ogen, doofheid, vermoeidheid, blauwe plekken, bloedneuzen, pijn of veel zweten. Kinderen met osteogenesis imperfecta worden vaak al met gebroken botten geboren of krijgen daar in hun eerste jaren veel mee te maken.

 

Jouw behandeling

Als je arthrogryposis multiplex congenita hebt, proberen we door onze begeleiding standsafwijkingen in je gewrichten te verminderen. We houden je spieren op lengte en trainen bepaalde bewegingen, waardoor je zoveel mogelijk op de juiste manier beweegt. Zo kun je zo goed mogelijk alledaagse dingen doen, zoals spelen, eten en sporten. Soms ondersteunen hulpmiddelen als spalken, een aangepaste stoel of een rolstoel je daarbij extra.

 

Onze revalidatiearts en orthopeed hebben spreekuren, waarop je een eventuele operatie kunt bespreken. Door een operatie zouden bij jou misschien je botten in een betere stand worden gebracht, of misschien kunnen je spieren worden verplaatst, waardoor je beter kunt bewegen. In de periode na de operatie ondersteunen we je intensief, voor een optimaal resultaat.

 

Bij osteogenesis imperfecta krijgen jij en je ouders advies over hoe ze jou het beste kunnen tillen, verschonen, aan- en uitkleden et cetera. Zo kunnen ze deze dagelijkse dingen veilig doen en kunnen jullie ook spelen en andere leuke dingen doen. Ook krijgen jij en je ouders, als dat nodig is, adviezen over het gebruik van hulpmiddelen en eventuele aanpassingen aan jullie huis.

 

We vinden het vooral belangrijk om van jou te horen wat je wilt. Hoe kun je zo goed mogelijk meedoen op school en bij sociale activiteiten met je leeftijdsgenoten? Ook hier kan een hulpmiddel, zoals bijvoorbeeld een rolstoel, ondersteuning bieden in jouw leven.

Locaties 

Voor kinderen tot vier jaar zijn er therapeutische peutergroepen in HilversumAlmere en Lelystad. In Hilversum is ook de poliklinische behandeling.

 

Vanaf vier jaar bieden we drie opties:

  • Mytylschool De Kleine Prins, Hilversum: behandelingen tijdens schooltijd, op school, alleen voor leerlingen van De Kleine Prins
  • Merem-locaties in Almere, Lelystad en Hilversum: behandelingen buiten schooltijd
  • Semi-klinische behandeling bij Merem in Hilversum

 

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je (kind) stap voor stap dichter bij het doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij de arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar je (kind). Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om het doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. R. van Delft
Drs. R. van Delft
Kinderrevalidatiearts
Drs. K. Folmer
Drs. K. Folmer
Kinderrevalidatiearts
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden kinderen - revalidatie

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 7 Almere 6 Lelystad 7
Observatie Hilversum 3 Almere 7 Lelystad 6
Poliklinische behandeling Hilversum 3 Almere 5 Lelystad 3
Opname kliniek Hilversum n.v.t. Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 december 2024

 

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?