Ontwikkelings|achterstand

Ontwikkelings­achterstand

Met een ontwikkelingsachterstand gaat de ontwikkeling van een kind langzamer dan dat van zijn of haar leeftijdsgenootjes. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en de snelheid waarmee dat gebeurt varieert flink. Daarom is er een gemiddelde variatie, die we ook wel ‘normale variatie’ noemen. Als een kind een ontwikkelingsachterstand heeft, valt het buiten die normale variatie. Dit kan op één vlak in de ontwikkeling zijn -denk aan spreken of bewegen- maar er kan ook op meerdere vlakken een achterstand zijn.

Symptomen ontwikkelingsachterstand

Ouders van een kind met een ontwikkelingsachterstand of professionals constateren dat een kind frustraties heeft omdat het niet lukt om bijvoorbeeld te communiceren of zich te verplaatsen. Of er lijkt iets niet helemaal goed in de ontwikkeling van het kind.

 

Bij sommige kinderen is het al vroeg duidelijk, bij andere kinderen duurt het soms langer voordat de ontwikkelingsachterstand duidelijk wordt. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld op school, als blijkt dat het kind problemen heeft met leren of met zijn of haar motoriek.

Diagnose ontwikkelingsachterstand

Naast het verhaal wat ouders over hun kind vertellen, zijn er voor de diverse ontwikkelingsgebieden voor (zeer) jonge kinderen testen en vragenlijsten ontwikkeld. Dit om te kunnen beoordelen of de ontwikkeling binnen of buiten de normale variatie valt. Het kan helpen om een goed beeld te krijgen van de sterke en zwakkere kanten van een kind, met ook duidelijkheid over wat de beste therapie of begeleiding is. Jonge kinderen groeien en ontwikkelen snel, dit betekent dat er vaak veel verandert in de ontwikkelingsmogelijkheden van een kind.

 

Soms is er een medische diagnose waardoor de ontwikkelingsachterstand verklaard kan worden, vaak echter ook niet.

Wanneer kun je bij ons terecht? 

Als je als ouder zorgen hebt over de ontwikkeling van je kind, of er zijn professionals die deze zorgen geuit hebben, of de ontwikkelingsachterstand is al vastgesteld, dan kun je bij ons terecht. Samen met jullie als ouders kijken we welke vragen er zijn, beoordelen we de diverse ontwikkelgebieden van je kind en stimuleren we spelenderwijs de ontwikkeling van je kind.

 

Het kan zijn dat er activiteiten zijn die je (kind) graag wil doen maar die niet lukken. Denk bijvoorbeeld aan lopen, communiceren, spelen, fietsen, naar school gaan, sporten, zelf aankleden, de computer gebruiken, et cetera. 

Behandeling  ontwikkelingsachterstand

Bij Merem Medische Revalidatie behandelen we interdisciplinair. Onze revalidatieartsen bekijken, samen met jullie als ouders, welke vorm van therapie geschikt is. Onze revalidatiebehandeling bestaat bijvoorbeeld uit ergotherapie, logopedie, fysiotherapie, gesprekken met orthopedagoog of psycholoog en/of maatschappelijk werk. Of uit een combinatie van twee of meer van deze vormen.

 

We zorgen voor oplossingen om jullie kind zo zelfstandig mogelijk te laten zijn. En gaan in op de vragen die jullie hebben. Ook uitleg over de ziekte, de prognose en begeleiding bij het omgaan met deze aandoening, is een belangrijk onderdeel van onze behandeling.

 

Als voor de behandeling van jullie kind een specialistische aanpak nodig is, hebben we verschillende spreekuren met specialisten. Zo kennen we bijvoorbeeld het botoxspreekuur, het schoenenspreekuur en het handenteam.

Locaties 

Wij helpen je graag op onze locaties in Hilversum, Almere of Lelystad.

 

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je (kind) stap voor stap dichter bij het doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij de arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar je (kind). Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om het doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. R. van Delft
Drs. R. van Delft
Kinderrevalidatiearts
Drs. K. Folmer
Drs. K. Folmer
Kinderrevalidatiearts
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden kinderen - revalidatie

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 7 Almere 6 Lelystad 7
Observatie Hilversum 3 Almere 7 Lelystad 6
Poliklinische behandeling Hilversum 3 Almere 5 Lelystad 3
Opname kliniek Hilversum n.v.t. Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 december 2024

 

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?