Ch­ron­isc­he ­pij­n

Ch­ron­isc­he ­pij­n

Bij chronische pijn heeft iemand al maanden- of jarenlang pijn in nek, rug, armen of benen. Een specifieke oorzaak voor de klachten (pijn) wordt niet altijd gevonden en behandelingen helpen niet of slechts korte tijd.

Symptomen chronische pijn

Er is een verschil tussen acute en chronische pijn. De functie van acute pijn is een signaal afgeven, zodat je het lichaamsdeel een tijdje minder belast en de pijn kan herstellen. Maar als ná het herstel de pijn blijft, is die chronisch. Psychisch en sociaal wordt het zwaar, omdat dagelijkse activiteiten niet altijd meer lukken en het lastig is positief te blijven. Omgekeerd hebben je stemming, persoonlijkheid en de reacties van je omgeving ook invloed op je klachten.

 

Chronische pijn kan ervoor zorgen dat je bewegingen of activiteiten vermijdt, minder actief bent en minder goed tegen drukte en lawaai kunt. Je hebt geen grip op de pijn en bent bang om je baan of relatie te verliezen. Sommige mensen gebruiken pijnstillers om grip te krijgen op de pijn. Vaak hebben mensen met chronische pijn het gevoel dat medische ondersteuning onvoldoende helpt.

Wanneer kun je bij ons terecht? 

Je hebt een verwijzing van je huisarts of je behandelend specialist nodig. We sturen je een vragenlijst, die je invult en terugstuurt. Dan volgen gesprekken met onze pijnconsulent en revalidatiearts.

 

De pijnconsulent neemt met jou de klachten en je voorgeschiedenis door, met als leidraad jouw antwoorden op de vragenlijst. Je krijgt van hem of haar ook opdrachten mee en soms worden medische gegevens van andere specialisten opgevraagd.


Onze revalidatiearts duikt nog iets dieper in je dossier en klachten en hoort hoe de opdrachten zijn gegaan. Als het nodig is, doet hij of zij nog een lichamelijk onderzoek. Lijkt een interdisciplinaire pijnbehandeling geschikt voor jou, dan adviseert de revalidatiearts een volgende intake. Deze intake heb je met een aantal van de behandelaren van het team, zoals bijvoorbeeld de  psycholoog, fysiotherapeut of maatschappelijk werker. Hierna volgt een definitief advies of een pijnbehandeling bij ons passend is.

 

Chronische vermoeidheid

Per juli 2019 behandelen wij alleen chronische pijn. We behandelen dan geen chronische vermoeidheid meer omdat dit niet binnen medische revalidatie valt. Ben je al bij ons aangemeld met chronische vermoeidheid? Dan blijft dit van kracht en helpen wij je graag. 

Goed om te weten

Je kunt alleen meedoen aan het behandelprogramma voor pijnrevalidatie als alle medische diagnostiek en/of behandelingen afgerond zijn en er ook geen vragen op dit gebied meer zijn, je geen andere multi- of interdisciplinaire behandelingen volgt, geen ernstige psychiatrische problemen hebt, niet verslaafd bent én onze revalidatiearts en de eventuele behandelaren het programma geschikt vinden voor je.

Behandeling chronische pijn

Voor de behandeling van chronische pijn werken we bij Merem, naast een fysieke insteek, met een cognitief gedragsmatige aanpak. Dat betekent dat we niet alleen kijken naar hoeveel je beperkt wordt op basis van je feitelijke klachten, maar óók naar de rol van je gedachten, gevoelens en gedrag. Die kunnen jou beperken bij chronische pijn, dus hebben we daar volop aandacht voor. Je partner en/of andere belangrijke personen krijgen een actieve rol in jouw behandeling.

Ondersteuning

Vanuit Merem Medische Revalidatie krijg je ondersteuning van het team dat gespecialiseerd is in chronische pijn. Jij stelt samen met de behandelaars je einddoelen op. Om ze haalbaar te maken, verdelen jij en je behandelaar de doelen in eind- en subdoelen.

 

Tijdens je behandeling probeer je samen met onze specialisten te verklaren waardoor je chronische pijn is ontstaan en waardoor het blijft bestaan. Je kunt zowel poliklinisch als klinisch revalideren. Bij klinische behandeling blijf je ook overnachten.

Locaties 

Wij helpen je graag op onze locatie in Hilversum, Almere of Lelystad

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

 1. Verwijzing

  Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

 2. Kom kennismaken

  We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

 3. Bij ons revalideren

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. A. Block
Drs. A. Block
Revalidatiearts volwassenen
Drs. M. van Disseldorp-Voorendt
Drs. M. van Disseldorp-Voorendt
Revalidatiearts volwassenen
Dr. I. Keuning
Dr. I. Keuning
Arts voor revalidatie volwassenen/psychiater
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts Volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 9,0 op ZorgkaartNederland!
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 9,0 op ZorgkaartNederland!

Wachttijden chronische pijn volwassenen

 

Hilversum

Almere

Lelystad

Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 4 Almere 3 Lelystad 7
Observatie Hilversum 7 Almere 6 Lelystad 7
Poliklinische behandeling Hilversum 20 Almere 17 Lelystad 18
Klinische behandeling Hilversum 3 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 september 2020