Revalidatiearts Paulien Goossens te gast bij Omroep Flevoland

Veel mensen weten niet wat medische revalidatie is en er is veel onbegrip voor revaliderende patiënten. Paulien Goossens, revalidatiearts bij Merem Medische Revalidatie, was te gast bij Omroep Flevoland om hier meer over  te vertellen.

 

Paulien vertelt dat medische revalidatie een breed vakgebied is binnen de geneeskunde. Elke revalidatiearts heeft in de basis kennis van alle vakgebieden, maar specialiseert zich op een bepaald gebied, bijvoorbeeld de gevolgen van hersenletsel, kinderrevalidatie of longrevalidatie. Een patiënt die een hersenbloeding heeft gehad zal een hele andere behandeling krijgen dan bijvoorbeeld een patiënt met een amputatie, MS of een zware longaandoening.

 

Bij medische revalidatie bij Merem staat de hulpvraag van de patiënt centraal. We stellen in overleg met de patiënt (en zijn/haar naaste familie) een doel. Daarna stelt de arts samen met de patiënt een behandelplan op om dat doel te bereiken. Bij complexe problematiek is soms een multidisciplinair behandelteam nodig voor een zo goed mogelijk resultaat. Dan kun je goed terecht bij Merem. Bij Merem werken we namelijk met gespecialiseerde behandelaars, die met elkaar en de patiënt samen aan hetzelfde doel werken. Merem heeft veel verschillende soorten behandelaars, denk aan fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkenden, diëtisten en revalidatieverpleegkundigen,  Maar ook heel gespecialiseerde behandelaars zoals longfunctieassistenten of een seksuoloog heeft Merem zelf in dienst.

 

De duur van een revalidatietraject is afhankelijk van de (medische) situatie, de hulpvraag en de doelen van de patiënt. Zodra de behandeling minder complex wordt dragen we over aan de huisarts en behandelaars in de eerstelijn, bijvoorbeeld de fysiotherapeut om de hoek. Revalidatie is echt netwerkzorg. Merem heeft dan ook goede contacten met zowel het ziekenhuis als met huisartsen en behandelpraktijken in de regio. Soms komen patiënten na een tijdje opnieuw in behandeling bij Merem. Bijvoorbeeld omdat hun aandoening heeft geleid tot nieuwe beperkingen, of omdat hun situatie is veranderd. Dan helpen we mensen opnieuw op weg.

 

Door fysieke beperkingen kunnen veel patiënten in de revalidatie dingen niet meer die ze vroeger wel konden. Medische revalidatie helpt hen zo goed mogelijk toch weer de dingen te doen die  belangrijk zijn. Niet alle gevolgen van een aandoening zijn zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan verminderde belastbaarheid, veranderde emoties of problemen met het nadenken. Door de onzichtbaarheid ervaart de patiënt soms weinig begrip van zijn/haar omgeving. Merem behandelt ook de onzichtbare gevolgen van aandoeningen én heeft aandacht voor het effect van de beperkingen op de omgeving van de patiënt.

 

Paulien deed bij omroep Flevoland een oproep voor meer begrip en verdraagzaamheid in de samenleving. “Je kan niet altijd zien dat er iets ernstig aan de hand is met bijvoorbeeld je buurvrouw. Misschien kan ze dingen niet meer die ze vroeger wel kon. Oordeel daarom niet te snel over anderen, want je ziet niet wat er aan de binnenkant aan de hand is.!