Mu­lti­tra­uma

Mu­lti­tra­uma

Een mens kan door een ernstig ongeval schade aan het bewegingsapparaat overhouden. We spreken van een multitrauma als er meerdere complexe letsels zijn. Dan is er bijvoorbeeld sprake van (een combinatie van) botbreuken, schade van gewrichten en spieren, een amputatie of zenuw-, orgaan- of hersenletsel. Je krijgt te maken met tijdelijke of blijvende beperkingen, afhankelijk van de ernst van het letsel en de eventuele genezing ervan. Een multitrauma kan je zelfredzaamheid en het bewegen ernstig beperken.

Symptomen multitrauma

Mensen met een multitrauma hebben vaak pijn, evenwichtsstoornissen, moeite met lopen en andere dagelijkse activiteiten. Ze kunnen hun arm of been niet goed gebruiken, zijn vermoeid, ervaren concentratie- of communicatieproblemen of kunnen minder goed omgaan met hun gevoelens.

Diagnose multitrauma

De diagnose multitrauma en behandeling vinden in het ziekenhuis plaats door een medisch specialist. Dit kan een traumatoloog, orthopeed, chirurg, neuroloog en eventuele andere betrokken medisch specialist zijn. De specialist in het ziekenhuis geeft aan hoeveel je na een operatie mag belasten. De medisch specialist in het ziekenhuis verwijst je bij ernstige letsels, waarvoor een multidisciplinaire behandeling nodig is, naar de revalidatiearts.

Behandeling multitrauma

Met een verwijzing van een specialist krijg je een uitnodiging voor een gesprek met onze revalidatiearts. Als je nog in het ziekenhuis opgenomen ligt, komt de revalidatiearts bij je langs. Als je thuis bent, heb je het gesprek op de polikliniek. Met de revalidatiearts bespreek je je problemen en wordt bekeken hoe je het best geholpen kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door een verwijzing naar een (fysio)therapeut bij jou in de buurt of een klinische of poliklinische behandeling door het team van Merem. Als je vanwege het letsel nog niet mag oefenen, kan het zijn dat de revalidatie uitgesteld wordt totdat dat wel mag.

 

Als je gaat revalideren bij Merem, maak je samen met de revalidatiearts en het behandelteam jouw persoonlijke behandelplan, gericht op jouw hulpvraag en de doelen die je graag wil bereiken.

 

Voorbeelden van hulpvragen

  • Ik wil weer mijn armen en handen kunnen gebruiken
  • Ik wil zelfstandig het huishouden kunnen doen
  • Ik wil kunnen lopen
  • Ik wil kunnen fietsen, autorijden, traplopen
  • Ik wil het ongeluk en wat ik niet meer kan een plek geven
  • Ik wil weer aan het werk en mijn hobby’s kunnen doen
  • Ik wil mijzelf kunnen wassen en aankleden, en zelfstandig naar de toilet gaan
  • Ik wil weten hoe ik mijn partner kan ondersteunen
  • Ik wil adviezen hoe om te gaan met intimiteit

 

Samen

Het revalidatieteam wordt samengesteld naar aanleiding van jouw hulpvragen en kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingsagoog, logopedist, maatschappelijk werkende of psycholoog.

Stap voor stap gaan we aan de slag met jouw beperkingen en -belangrijker- jouw mogelijkheden. Ons revalidatieteam zorgt voor een juiste afstemming tussen de behandelingen op maat. Mocht je niet volledig kunnen herstellen, dan helpen we je om zoveel mogelijk dingen toch zelf te doen. Denk hierbij aan dagelijkse dingen als tandenpoetsen, sport, naar school/werk gaan. Als je blijvende beperkingen hebt, helpen we je met het beoordelen en eventueel aanvragen of aanmeten van hulpmiddelen en/of een prothese.

 

Speciale therapieen

  • Groepstherapie

Naast individuele therapie kunnen groepsbehandelingen je ook helpen. Je kunt leren van een ander en steun krijgen. En samen oefenen. Dit kan ook met een naaste. We helpen je om de veranderingen in je leven te verwerken en je relaties en contacten met anderen opnieuw vorm te geven.

  • Hydrotherapie

Hydrotherapie is een specifieke behandeling binnen multitrauma. Bij hydrotherapie beweeg je in warm water. Dat maakt je bewegingen onbelast. Zo kun je oefeningen doen die op het droge (nog) niet mogelijk zijn.

  • Gespecialiseerde spreekuren

Er zijn gespecialiseerde spreekuren van de revalidatiearts, samen met een orthopedisch instrumentmaker of een orthopedisch schoenmaker.

 

Duur van de behandeling

Na ongeveer 6 weken bespreken we hoe de behandeling verloopt en of verdere behandeling nodig is. Een klinische behandeling duurt meestal 1 tot 3 maanden; een poliklinische 2 tot 4 maanden.

 

Locaties

Wij helpen je graag op onze locatie in Hilversum, Almere of Lelystad. Voor een klinische opname kun je naar onze locatie in Hilversum. Na deze opname kun je doorgaan in poliklinische behandeling, op de voor jou meest gunstige locatie.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. T Mollee
Drs. T Mollee
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 4 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 7 Almere 6 Lelystad 9
Poliklinische behandeling  Hilversum 3 Almere 4 Lelystad 3
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 april 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?