Ch­ron­isc­he/ aanhoudende ­pij­n

Ch­ron­isc­he/ aanhoudende ­pij­n

Bij chronische pijn, ook wel aanhoudende pijn genoemd, heeft iemand al maanden- of jarenlang pijn in nek, rug, armen of benen. Een specifieke oorzaak voor de klachten (pijn) wordt niet altijd gevonden en behandelingen helpen niet of slechts korte tijd.

Symptomen chronische pijn

Er is een verschil tussen acute en chronische pijn. De functie van acute pijn is een signaal afgeven, zodat je het lichaamsdeel een tijdje minder belast en de pijn kan herstellen. Maar als ná het herstel de pijn blijft, is die chronisch. Psychisch en sociaal wordt het zwaar, omdat dagelijkse activiteiten niet altijd meer lukken en het lastig is positief te blijven. Omgekeerd heeft u stemming, persoonlijkheid en de reacties van uw omgeving ook invloed op uw klachten.

 

Chronische pijn kan ervoor zorgen dat u bewegingen of activiteiten vermijdt, minder actief bent en minder goed tegen drukte en lawaai kunt. U hebt geen grip op de pijn en bent bang om uw baan of relatie te verliezen. Sommige mensen gebruiken pijnstillers om grip te krijgen op de pijn. Vaak hebben mensen met chronische pijn het gevoel dat medische ondersteuning onvoldoende helpt.

Wanneer kunt u bij ons terecht? 

U heeft een verwijzing van uw huisarts of uw behandelend specialist nodig. We sturen u een vragenlijst, die u invult en terugstuurt. Dan volgen gesprekken met onze pijnconsulent en revalidatiearts.

 

De pijnconsulent neemt met u de klachten en u voorgeschiedenis door, met als leidraad uw antwoorden op de vragenlijst. U krijgt van hem of haar ook opdrachten mee en soms worden medische gegevens van andere specialisten opgevraagd.


Onze revalidatiearts duikt nog iets dieper in uw dossier en klachten en hoort hoe de opdrachten zijn gegaan. Als het nodig is, doet hij of zij nog een lichamelijk onderzoek. Lijkt een interdisciplinaire pijnbehandeling geschikt voor u, dan adviseert de revalidatiearts een volgende intake. Deze intake heeft u met een aantal van de behandelaren van het team, zoals bijvoorbeeld de psycholoog, fysiotherapeut of maatschappelijk werker. Hierna volgt een definitief advies of een pijnbehandeling bij ons passend is.

Goed om te weten

U kunt alleen meedoen aan het behandelprogramma voor pijnrevalidatie als alle medische diagnostiek en/of behandelingen afgerond zijn en er ook geen vragen op dit gebied meer zijn, u geen andere multi- of interdisciplinaire behandelingen volgt, geen ernstige psychiatrische problemen hebt, niet verslaafd bent én onze revalidatiearts en de eventuele behandelaren het programma geschikt vinden voor u.

Behandeling chronische pijn

Voor de behandeling van chronische pijn werken we bij Merem, naast een fysieke insteek, met een cognitief gedragsmatige aanpak. Dat betekent dat we niet alleen kijken naar hoeveel u beperkt wordt op basis van uw feitelijke klachten, maar óók naar de rol van uw gedachten, gevoelens en gedrag. Die kunnen u beperken bij chronische pijn, dus hebben we daar volop aandacht voor. Uw partner en/of andere belangrijke personen krijgen een actieve rol in uw behandeling.

Ondersteuning

Vanuit Merem Medische Revalidatie krijgt u ondersteuning van het team dat gespecialiseerd is in chronische pijn. U stelt samen met de behandelaars uw einddoelen op. Om ze haalbaar te maken, verdelen u en uw behandelaar de doelen in eind- en subdoelen.

 

Tijdens uw behandeling probeert u samen met onze specialisten te verklaren waardoor uw chronische pijn is ontstaan en waardoor het blijft bestaan. U kunt zowel poliklinisch als klinisch revalideren. Bij klinische behandeling blijft u ook overnachten.

Locaties 

Wij helpen u graag op onze locatie in Hilversum, Almere of Lelystad

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we u stap voor stap dichter bij uw doel. Bij ons voelt u zich gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij uw arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar u. Samen beslissen we wat voor u de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om uw doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij u in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. A. Block
Drs. A. Block
Revalidatiearts volwassenen
Drs. M. van Disseldorp-Voorendt
Drs. M. van Disseldorp-Voorendt
Revalidatiearts volwassenen
Dr. I. Keuning
Dr. I. Keuning
Psychiater
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden chronische pijn volwassenen

 

Hilversum

Almere

Lelystad

Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 11 Almere 3 Lelystad 6
Observatie Hilversum 11 Almere 2 Lelystad 3
Poliklinische behandeling Hilversum 2 Almere 8 Lelystad 12
Klinische behandeling Hilversum 4 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 maart 2024

 

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?