Onc­olo­gis­che­ re­val­ida­tie

Onc­olo­gis­che­ re­val­ida­tie

Kanker is een ingrijpende ziekte die een grote impact heeft op iemands leven. Dat geldt niet alleen tijdens de ziekte, maar ook in de periode erna. Wie kanker heeft (gehad), heeft vaak last van vermoeidheid, minder conditie en depressiviteit. Ook is het lastig om het dagelijks leven weer op te pakken, thuis en op het werk. Hiervoor bieden wij oncologische revalidatie aan op onze locaties in Almere.

Symptomen na oncologische behandeling

Na de medische behandelingen, wanneer er een nieuwe fase aanbreekt en het gewone leven weer lijkt te beginnen, zijn er vaak restklachten als vermoeidheid (bij meer dan 50% van de behandelde kankerpatiënten), klachten op seksueel gebied bij meer dan 50%, depressieve gevoelens bij 30 tot 50%, niet meer kunnen werken bij 30% en andere langdurige klachten bij 15%.

 

Stuk voor stuk klachten die je nogal kunnen belemmeren in het herpakken van je leven. Ga voor bovenstaande maar eens na welke invloed ze kunnen hebben op je persoonlijke verzorging, het huishouden, sporten, uitgaan en werken.

De revalidatie

Merem heeft voor (ex-)kankerpatiënten een speciale revalidatie samengesteld. In dit programma krijg je ondersteuning bij je herstel van kanker, het oppakken van je dagelijks leven en het omgaan met de gevolgen van de kanker. Ook helpen we je je conditie en energieniveau te verbeteren. Samen zetten we de schouders eronder en helpen we jou met veel inzet en expertise de fase na kanker zo goed mogelijk in te vullen.

 

We werken bij Merem met een multidisciplinaire aanpak, die uniek is voor de regio. Je wordt behandeld door onze specialisten met elk hun eigen discipline. Deze specialisten hebben veel onderling contact en kunnen jou bij de fysieke en mentale gevolgen van kanker optimaal begeleiden.

 

Vormen groepsbehandeling

In groepsverband bieden we drie vormen van behandeling aan:

 • Fysiek in combinatie met energiemanagement, 12 weken, 2 keer per week.
  • Fysio- en bewegingstherapie: activiteit opbouwen, vertrouwen bij bewegen verhogen, kracht en conditie verbeteren, leren omgaan met beperkingen
  • Diëtiek: informatie over voeding
  • Ergotherapie: belasting/belastbaarheid afstemmen, dagindeling maken, pakket van activiteiten samenstellen -mogelijk inclusief werk
 • Psychosociaal in combinatie met sport en ontspanning, 7 weken, 1 keer per week.
  • Gespreksgroep onder leiding van een psycholoog: leren omgaan met fysieke en mentale vermoeidheid, vinden van een nieuwe emotionele balans
  • Psychomotorische therapie: bewust worden van je lichaamsbeleving, leren handelen in bewegingssituaties
  • Ontspanningstherapie: vertrouwen in je lichaam vergroten, lichaamsgevoel en ontspanning verbeteren

 

We starten met een introductiebijeenkomst en je sluit de behandeling af met een eindgesprek bij de revalidatiearts.

 

Individuele behandeling

Het hangt van jouw klachten en de door jou gewenste hulp af welke specialisten we inschakelen voor je behandeling. Bij oncologische revalidatie zijn dit meestal een fysio-, bewegings-, ontspannings- en/of ergotherapeut en een maatschappelijk werker en/of psycholoog. Hoelang je behandeling duurt, bepalen onze revalidatiearts en behandelteam samen met jou.

Locaties

Wij helpen je graag op onze locaties in Almere.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

 1. Verwijzing

  Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

 2. Kom kennismaken

  We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

 3. Bij ons revalideren

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Patiënten waarderen ons met een 9,1 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,1 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 2 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 4 Almere 3 Lelystad 2
Poliklinische behandeling  Hilversum 4 Almere 4 Lelystad 2
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 september 2023

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?