Met hart en handen: de vrijwilligers voor de intake, observatie en scootmobieltraining

Geschreven door vrijwilliger Merel Poppeliers


Van het zwembad tot het open atelier: in en om Merem kun je onze vrijwilligers overal vinden en samen vormen ze een actief en enthousiast team. De inzet van vrijwilligers is voor Merem van een bijzondere waarde. Wie zijn onze vrijwilligers eigenlijk? En waarom doen ze wat ze doen? In met hart en handen maken we kennis met onze vrijwilligers. We nemen een kijkje in de keuken én duiken in de motivatie van de vrijwilligers om zich voor Merem in te zetten.

Vandaag zetten we het team dat aanstaande patiënten met liefde en aandacht bij de hand neemt bij een intake of observatie. Maak kennis met Marlene en Annet: hoe ziet een dag in het leven van een intake en observatie-vrijwilliger er eigenlijk uit? En waar komt de liefde voor dit vrijwilligerswerk vandaan?

“Ik ontmoet iedereen: van buschauffeur tot arts. Dat vind ik leuk”, vertelt Annet. “Toen ik op zoek was naar vrijwilligerswerk en er een oproep van Merem voorbijkwam, dacht ik: dat past wel in mijn straatje.” Na het kennismaken en meelopen was Annet enthousiast: “Ik mocht meelopen om uit te vinden of ik het leuk zou vinden. Leuk? Dat is het zeker!” De dames zijn het eerste aanspreekpunt voor aanstaande patiënten en zijn zo het visitekaartje voor de organisatie. Marlene: “Wat mij daarin zo aanspreekt is dat we patiënten meenemen in de stappen die ze bij een intake of observatie moeten doorlopen. Daarmee creëren we een stukje rust en een veilige omgeving. Mensen komen binnen en vragen zich af waar ze allemaal naartoe moeten. Zij hoeven zich niet ongerust te maken, wij nemen ze mee.”

De vrijwilligers ontvangen de patiënten die voor een intake of observatie naar Merem komen. Na het ontvangst nemen de dames deze patiënten mee voor een moment van rust. In de huiskamer op de afdeling wordt dan de informatie doorgenomen voor de komende dagen. Marlene vertelt: “En dan begint voor ons eigenlijk ook meteen het programma, de start van de begeleiding. We nemen patiënten eigenlijk van moment tot moment mee door het programma: naar de longfunctie, naar fysiotherapie, naar de psycholoog. Het is een beetje afhankelijk van het revalidatietraject waarvoor ze komen.” Daarbij maken de vrijwilligers het de patiënten zo comfortabel mogelijk. “We maken een praatje. Soms over de situatie waarin mensen zitten, maar ook over werk of over kinderen en kleinkinderen”, vertelt Annet. Ook Marlene herkent dit: “Soms praten we over dingen waar ik nog nooit van gehoord heb. Dat maakt het heel leuk en zorgt er tegelijkertijd voor dat de wachttijd wat aangenamer wordt. Soms zitten we te kletsen en hebben ze helemaal niet door dat de arts inmiddels tien minuten uitloopt.” Marlene grapt: “Soms komt de arts naar buiten en vraagt dan: “Mag ik jullie misschien even storen?” Nou vooruit dan maar, haha!”

 

Wat doen de vrijwilligers tussen de bedrijven door?
Tussen alle bedrijven door, maken de vrijwilligers tijd om de nieuwe patiënten met wat ezelsbruggetjes wegwijs te maken in het pand. Annet: “Dat vind ik heel leuk om te doen en ik denk dat het ook heel fijn is voor de patiënten.” Eigenlijk zijn de vrijwilligers de hele dag druk in de weer om mee te lopen en zaken te regelen. “Aan het einde van de dag heb ik soms wel 10.000 stappen gemaakt”, vertelt Marlene. Ze zien regelmatig dat mensen met spanning naar een intake of observatie komen. Marlene: “Wat je bij longpatiënten ziet, is dat ze vaak snel vermoeid of buiten adem zijn. Deze patiënten maken zich dan zorgen over hun zuurstof of hoe ze van a naar b komen. Die zorgen proberen wij bij ze weg te nemen. Wij regelen zuurstof en brengen ze van a naar b. Dat maakt dat dit vrijwilligerswerk heel dankbaar is om te doen.”

 

Wat is het leukst aan dit vrijwilligerswerk?
“Het contact met mensen”, begint Marlene. “Dat is ook waar ik het voor doe”, zegt Annet. “Het stukje gastvrijheid en het oog hebben voor de behoeften van de personen die je ontmoet. Daar iets mee kunnen doen, dat is leuk”, gaat Marlene verder. “Ik denk dat wat we doen heel fijn is voor de mensen. En ik vind iedereen die bij Merem werkt, van artsen tot verpleging, heel aardig”, stelt Annet.

De dames vertellen enthousiast, maar hebben ook een oproep. Want meer intake en observatie-vrijwilligers zijn van harte welkom bij Merem. Marlene vertelt over de sfeer in het team: “We zijn een leuk team met elkaar. Naast het vrijwilligerswerk is het leuk om elkaar te zien en te spreken. We hebben gewoon een klik en we staan voor de ander klaar.” Ze vervolgt: “Wanneer iemand het leuk vindt om dit vrijwilligerswerk te doen, loopt diegene eerst een aantal keren met ons mee. Daarna draaien we de rollen om en dan loopt één van ons mee. Je moet het je eigen maken. Het moet iets zijn waarvan je denkt: “Leuk, ik doe het verhaaltje en dat doe ik op mijn manier.”

Lijkt het je leuk om als vrijwilligers bij ons aan de slag te gaan? Stuur dan een berichtje naar ,onze vrijwilligerscoördinator Margriet Snoek via msnoek@merem.nl. Bellen kan ook. Margriet is van maandag tot en met donderdag van 7.00 tot 15.30 uur bereikbaar op 085 – 007 88 83. Wie weet tot snel!