Het verhaal van Gera.

Gera Schuring heeft 12 weken gerevalideerd binnen Merem, op de klinische longafdeling. Voordat Gera bij Merem kwam, zij is verwezen door haar longarts, is zij in een jaar tijd drie keer opgenomen geweest in het ziekenhuis met een exacerbatie (longaanval). Ondanks eerdere behandelingen in het ziekenhuis door o.a. psychologen, diëtisten, longfysio’s en ergotherapeuten merkte Gera weinig vooruitgang. ‘’Nu heb ik meer inzicht in de ziekte en handvatten om met mijn benauwdheid om te gaan’’.

 

In de periode bij Merem heeft Gera veel geleerd. Voordat Gera aan het revalidatietraject bij Merem begon was haar verwachting dat zij vooral lichamelijke vooruitgang zou merken. Vooruitgang heeft Gera vooral gemerkt door de acceptatie en verwerking van de ziekte. Gera heeft nu ook meer inzicht in de ziekte zelf én handvatten om hier mee om te gaan. Wat moet ik doen als ik weer benauwd word? Hoe verdeel ik mijn energie om niet over mijn grenzen te gaan? Hoe krijg ik genoeg rust?

 

Op deze vragen heeft Gera nu een antwoord. ‘’Ik ga drie keer per dag even zitten om te voelen waar mijn ademhaling zit en ik kan meer mijn grenzen bewaken én ik ken mijn grenzen nu beter’’. Gera heeft ook veel ademhalingstechnieken aangereikt gekregen en manieren gevonden om haar energie te verdelen, zodat er ook energie overblijft voor leuke dingen. Essentieel waren de therapieën tijdens het revalidatietraject binnen Merem. ‘’Ik had veel spanning en stress in mijn lijf en ik wist niet hoe ik met mijn beperkingen om moest gaan’’. Door het gevoel te hebben weinig inzicht te hebben in de ziekte, ervaarde Gera psychische klachten. ‘’Ik kon hiervoor geen hulp vragen of aanvaarden, nu wel meer’’.

 

''Ik heb een geweldige tijd hier gehad. Ik heb keihard moeten werken, maar door het revalideren in groepsvorm was dit zoveel makkelijker. We begrepen elkaar goed en konden elkaar motiveren waar nodig. We houden nog steeds contact met elkaar’’.

 

Lees meer Merem verhalen