Het verhaal van Martha Hordijk

Als je zoveel gezondheid ‘wint’, dan is dat geweldig!

Martha Hordijk (75) woont in Bergambacht, vlakbij Gouda. De voormalig secretaresse van een bouwbedrijf woont hier samen met haar partner en dochter op een grote woonboerderij. Ze heeft de ruimte en geniet van de natuur. Al ruim 22 jaar is Marthe COPD-patiënt, waardoor ze al veel ziekenhuizen van binnen heeft gezien.

Mw. Hordijk: “In 2020 ben ik in een periode van 13 weken tijd vier keer opgenomen wegens mijn COPD. Dat was een pittige tijd. Ik moest leren leven met de COPD, want ik wilde niet accepteren dat de COPD mijn dagelijkse leven zo zou beheersen. De longarts van het ziekenhuis heeft mij vervolgens doorverwezen naar Merem Medische Revalidatie in Hilversum.” Martha was aan het begin nogal sceptisch: “Wat moet ik in Hilversum doen?”, maar achteraf kijkt ze terug op een hele fijne ervaring.

Na de intake bij Merem mocht ze starten met revalideren en werd een persoonlijk behandelplan opgesteld. Door een darmbloeding moest Martha helaas tussentijds stoppen met haar revalidatie. Eenmaal hiervan hersteld kon zij haar revalidatietraject bij Merem weer hervatten. “Helaas kwam er toen nog een hobbel op de weg; ik kreeg corona. Met behulp van de nodige hulpmiddelen van Merem kon ik wel gewoon thuis herstellen van corona.”

Uiteindelijk heeft mw. Hordijk haar volledige revalidatietraject succesvol afgerond. Martha omschrijft de kracht van Merem: “Het is een heel hecht team van behandelaren. Ik voelde mij direct thuis. Wanneer je zorgen had of onzeker was, werd dit direct opgepakt en gedeeld met andere behandelaren. Er werd echt naar je geluisterd. Deze persoonlijke begeleiding was heel prettig.”

Martha vervolgt: “Als ik eerder had gehoord over de mogelijkheden die Merem biedt, dan was ik veel eerder gaan revalideren.” Ze heeft geen woorden voor de fijne zorg die ze heeft gekregen. “De ene arts was nog beter dan de andere arts. Het maakte niet uit wie je hielp, want iedereen was doortastend en behulpzaam om mij weer een stap vooruit te helpen. Iedere dag merkte ik dat ik weer meer mogelijkheden kreeg om thuis te kunnen leven met COPD.” Ze hoopt dat de revalidatiemogelijkheden van Merem meer bekend worden in de toekomst, want het heeft haar zoveel gebracht.

Er zijn veel bijzondere momenten geweest tijdens de revalidatieperiode van Martha. Ze vond het vooral fijn dat er doorlopend werd gevraagd hoe het met haar ging. Dat doet een mens goed. Martha vertelt verder: “Dokter de Vries, longarts bij Merem, zei tegen mij: “Als ik zes petten op had, dan had ik ze zes keer afgedaan. Je toont zoveel doorzettingsvermogen en wilskracht. Je hebt veel tegenslagen gehad en ondanks dat blijf je doorzetten.” Dat was een geweldig compliment.”

Nu Mw. Hordijk weer lekker thuis woont op de boerderij, gebruikt ze nog steeds dagelijks de tips die ze bij Merem heeft gekregen. Een mooi voorbeeld is het uitruimen van de vaatwasser. Voorheen haalde ze het bestek los uit het bakje, maar nu pakt ze het bakje uit de vaatwasser en zet ze het op het aanrecht. “Dit is een stuk minder intensief dan iedere keer te moeten bukken.”, vertelt Martha.

“Ik voel me zo onwijs goed en mijn revalidatie bij Merem heeft een ongelooflijk goede impact gehad op mijn gezondheid. Ik ben 100 procent beter geworden!”, vertelt Martha enthousiast. Ze had zelf nooit kunnen bedenken dat ze zover zou komen. Haar longarts uit het ziekenhuis is ze dan ook enorm dankbaar voor de doorverwijzing naar Merem. “Ik gun het iedereen om bij Merem te revalideren. Als je zoveel gezondheid ‘wint’, dan is dat geweldig!”, aldus Martha.

Tenslotte heeft Martha nog een tip voor iedereen die gaat beginnen met een revalidatietraject: “Start met een positieve instelling. Daarmee kom je zoveel verder!”