Het verhaal van Marlene.

Marlene Kamphuis heeft 12 weken klinisch gerevalideerd bij Merem voor haar astma. ‘’Mijn traject bestond uit de zorg voor mijn longen, maar ook sporten en een psychologisch traject’’. Essentieel tijdens het revalidatietraject voor Marlene was de begeleiding van haar longarts. ‘’Ze luisterde zo goed naar mij en gaf goede raad, ook met de medicatie’’. Tijdens het revalidatietraject van Marlene heeft zij ook hulp gekregen bij haar psychologische klachten, door gesprekken te voeren met een psycholoog en een EMDR-behandeling te ondergaan. ‘’Daar heb ik zoveel aan gehad’’.

‘’Merem heeft mijn leven teruggeven’’
Marlene omschrijft haar tijd bij Merem als een tijd waarin zij weer is gaan leven. ‘’Ik kwam bij Merem binnen als een angstig vogeltje, ik kon niets meer zonder het benauwd te krijgen. Ik voelde mij ook geestelijk heel slecht’’. Bij Merem voelde Marlene zich al heel snel welkom. Door de gesprekken met de agogen en de psycholoog heeft Marlene weer gevoeld dat ze er weer mocht zijn en dat er zoveel meer mogelijk is. ‘’Voor het eerst in 30 jaar heb ik weer gezwommen. Ik ging weer leuke dingen doen, ik ging weer leven’’. 

Eerder beschreef Marlene dat zij haar tijd bij Merem nooit meer zal vergeten. ‘’Ik heb mij bij Merem zo goed gevoeld. Je hoefde niets uit te leggen, iedereen zat er voor hetzelfde probleem’’. Marlene heeft ook veel steun gekregen van medepatiënten, omdat iedereen elkaar begreep. Naast de steun en het revalidatietraject voor haar astma, heeft Marlene geleerd om haar grenzen te voelen en aan te geven. Dit helpt haar om haar benauwdheid veel beter onder controle te krijgen. ‘’Heel langzaam zag ik dat de manier waarop ik hiervoor leefde en geleefd werd niet gezond voor mij was. Ik ging van een vrouw in een hoekje van de bank naar de een vrouw die weer ging leven en ook aangaf als ik het ergens niet mee eens was’’. 

Het leven van Marlene veranderde rigoureus na de revalidatieperiode bij Merem. Thuis ging Marlene aan de slag met sporten en zwemmen wat zij voor deze periode niet zelf kon. Marlene ging het gesprek aan met het haar werkgever om meer begrip te krijgen voor haar ziekte. Een paar maanden na haar revalidatietraject bij Merem is zij gescheiden, omdat haar relatie al lange tijd niet goed zat ‘’Deze stap had ik zonder Merem niet kunnen maken. Ik ben trots dat ik deze stap gezet heb ik en dat ik echt voor mezelf heb gekozen’’. Na die periode heeft Marlene drie jaar een WIA-uitkering ontvangen en volledig haar taxipas behaald. Ze werkt nu ruim 32 uur per week met veel plezier.

Andere kijk op het leven

Nu heeft Marlene een andere kijk op het leven. ‘’Ik heb mijn gezondheid voor een groot deel terug, ik heb geleerd om mezelf te zijn en om met mijn astma te leven. Ik mag er zijn!’’. Marlene haar leven is positief veranderd na de periode bij Merem. Ze woont nu in een fijn appartement en heeft een hele lieve vriend. ‘’Ik ben iedereen binnen Merem zo ontzettend dankbaar. Alles is zo veranderd, zonder Merem was dit niet gelukt. Ik ben veranderd van een ziek vogeltje naar een gezonde blije en zelfstandige vrouw. Ik heb ook twee dierbare vriendinnen aan de tijd over gehouden. We zien elkaar niet zo vaak door de afstand, maar we houden wel veel contact en als we elkaar zien is het altijd fijn en lachen we tot de tranen over onze wangen rollen’’.

 

→ Lees meer Merem verhalen