Het verhaal van Cindy Andelbeek-t Hoen

Cindy Andelbeek-t Hoen uit Groningen heeft twaalf weken klinisch gerevalideerd bij Merem. Aan het begin van het revalidatietraject was ze vooral erg moe en vaak direct buiten adem. Rusten tussen de activiteiten moest ze echt. Maar naarmate het traject vorderde kwam er energie én vooral meer lucht. “Ik leerde vooral te gaan doseren en een betere ademtechniek toe te passen”. Door te zwemmen, te fitnessen en te sporten kreeg ze steeds meer conditie. “Ik kreeg medicatie en ik ging me steeds beter voelen. En wat was ik trots op die extra baantjes die ik kon zwemmen”.

’’Zelf heb ik geleerd dat astma niet de baas is, maar ik de baas over mijn astma ben".


Het revalidatietraject

“Ik heb geleerd hoe ik moet omgaan met de astma en daarbij vooral mijn eigen lichaam serieus te nemen. Gelijk actie ondernemen als ik benauwd ben en niet wachten tot het vanzelf weer beter gaat. Ik leerde over wat mijn grote valkuilen waren”. Tijdens de revalidatieperiode is Cindy een paar dagen opgenomen geweest op de verpleegafdeling van Merem vanwege een longvliesontsteking. ‘’Dankzij de goede zorgen was ik daar snel weer bovenop’’.

Tijdens het revalidatietraject vond Cindy elk onderdeel essentieel. ‘’Het sporten voor conditie, de gesprekken die ik voerde over waar ik tegenaan liep en hoe ik hier met beste mee om kon gaan’’. De grootste valkuil werd voor Cindy duidelijk, ze probeerde alle ballen altijd hoog te houden. “Ik werd echt serieus genomen en alle behandelaren waren super betrokken. Het was één en al herkenning en erkenning”.Cindy haar conditie ging enorm vooruit en ze leerde goed om te gaan met de astma door op tijd te reageren. ‘’Medicatie ophogen wanneer het minder gaat of bij verkoudheid. Ik luisterde niet zo goed naar mijn lichaam. Zodra ik mij weer beter voelde tijdens een kuur, ging ik direct weer aan het werk. Hierdoor kon ik niet voldoende herstellen en had ik snel weer de volgende luchtweginfectie te pakken. Ik had een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar alles en iedereen, behalve naar mezelf’’.

Weer aan het werk
In de periode na het revalidatietraject is Cindy voorzichtig weer gaan werken in haar baan in de gehandicaptenzorg. Dit is een zware baan, maar het is haar gelukt om weer volledig te kunnen werken. ‘’Wel ging ik wat minder uren werken, omdat het voor mij toch beter zou zijn om fysiek minder zwaar werk te doen. Ik moest mij oriënteren op ander werk’’.

Na nog geen jaar na de herstelmelding van Cindy moest zij zich helaas ziek melden op haar werk vanwege een andere aandoening. ‘’Inmiddels ben ik volledig arbeidsongeschikt geraakt en fysiek flink beperkt. Ik lijd aan de spierziekte dunnevezelneuropathie (DVN)’’.

Wel is het de afgelopen vier jaar erg goed gegaan met de longen van Cindy. ‘’Af en toe een kuurtje, maar niet heel vaak en in de meeste gevallen kon ik door meteen te reageren bij de eerste verkoudheidsklachten voorkomen dat mijn astma ging opspelen’’. Cindy blijft last houden van prikkels zoals van rook, parfum, deo of een barbecue.

Hoe gaat het nu?

Momenteel gaat het helaas wat minder met de longen van Cindy. Het blijft lastig om haar conditie op peil te houden i.v.m. haar spierziekte. Wel doet ze haar uiterste best om twee keer per week te sporten, maar ze merkt dat niet altijd voldoende is. Ze blijft alle Merem oefeningen en kennis toepassen en staat goed onder controle bij haar longarts. Cindy blijft hopen op een zonnige en schone lucht!

Echt nodig gehad
De revalidatie van Cindy bestempeld ze zelf als “zeer succesvol” en zij heeft hier de afgelopen jaren nog veel aan gehad. ‘’Vriendschappen heb ik ook overgehouden aan mijn revalidatieperiode. Het was zwaar om vanuit Sappemeer in Groningen helemaal in Hilversum te revalideren, maar het is echt een hele goede zet geweest. Ik heb de twaalf weken echt nodig gehad om een begin te maken aan een beter leven met astma. Ik kreeg astma toen ik 40 jaar oud was, dus voor mij was het vreemd’’.

“Bij Merem revalideren kan ik iedereen aanraden. Super fijne tijd gehad, ondanks dat het zwaar was heb ik samen met mijn mede-revalidanten ook gelachen en lief en leed gedeeld. Met sommigen heb ik nog steeds contact’’. Cindy gunt het iedereen om een revalidatietraject bij Merem mee te maken, wanneer de longziekte de baas gaat spelen over het leven. Ik werd gewaarschuwd dat wanneer ik doorging met roofbouw plegen op mijn lijf, ik er binnen een jaar weer zou staan. ’’Zelf heb ik geleerd dat astma niet de baas is, maar ik de baas over mijn astma ben. Wanneer je open staat voor de adviezen kan je ver komen, maar wanneer je eigenwijs blijft doen en doen wat je altijd al deed, dan zal je niet ver komen en zelfs terugvallen’’.

Lees meer Merem verhalen