Het verhaal van Astrid Schaper - "Ik voel me weer mens en geen patiënt"

Astrid Schaper over haar fysiotherapeut Judith van Tilburg
Astrid Schaper is een levenslustige vrouw. Haar enthousiaste verschijning verbloemt de periode dat de ziekte van Bechterew en synovitis haar leven volledig op zijn kop zetten. Ze vertelt over haar voorgeschiedenis, haar revalidatietraject bij Merem en haar bijzondere band met fysiotherapeut Judith van Tilburg. Lees hier het bijzondere verhaal van Astrid over haar revalidatietraject bij Merem Medische Revalidatie in Lelystad en de rol die Judith hierbij heeft gespeeld.

"Het begon allemaal met cortisone injecties," vertelt Astrid met een zucht. "Ik heb reuma in mijn kaakgewricht (synovitis) en kreeg cortisone injecties om de pijn te verlichten. Dat was in ieder geval de bedoeling, maar een vervelende huidbacterie gooide roet in het eten. Langzaam maar zeker verspreidden de bacteriën zich door mijn hele lijf, tot mijn hersenen aan toe. Een hersenoperatie bleek onvermijdelijk.” Met een lichte frons voegt ze eraan toe: "Ik kan me echter niet veel herinneren van de tijd dat ik in het ziekenhuis lag. Het is allemaal een grote waas.”

Doorverwijzing
Er volgt een periode van onzekerheid en uitdagende momenten in het ziekenhuis en later thuis. “Ik had last van geheugenverlies en door de reuma had ik ook last van mijn enkels gekregen. Ik kon de draai thuis niet meer vinden en was niet meer in staat om mijn werk als sommelier uit te voeren, hoe graag ik ook wilde. Door alles wat mij was overkomen, had ik niet alleen fysiek een dreun gekregen, maar ook mentaal.” Toen verwees haar arts in het UMC Utrecht haar door naar Merem Medische Revalidatie in Lelystad.

Zichtbare en onzichtbare problemen
Astrids eerste gedachte bij een revalidatiecentrum was een mix van rolstoelen en prothesen. Astrid moet er nu om lachen: “Dat is dus echt niet waar. Merem is een fijne omgeving om te revalideren voor mensen met zichtbare, maar ook met onzichtbare problemen!” Bij Merem werd Astrid behandelt door een interdisciplinair team van een ergotherapeut, een maatschappelijk werker, een psycholoog en een fysiotherapeut. Met laatstgenoemde -fysiotherapeut Judith van Tilburg- had Astrid een bijzondere klik. “Bij Merem word je niet alleen behandeld, maar ik werd begrepen en voelde me gesteund. Daar is Judith een mooi voorbeeld van. Ze heeft me geholpen om weer mezelf terug te vinden.”.

Juiste aanpak
"Judith is een echt een topper! Ze wist precies hoe ze me moest aanpakken. Soms moet ik een beetje afgeremd worden, want ik ben een echte doener. Als er een behandeling door Judith op het programma stond, wist ik precies waar ik aan toe was: rekken van de spieren en zorgen voor meer spierkracht. We werkten ook aan de balans. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik moet accepteren dat een wandeling van 12 kilometer er niet meer inzit, maar dat is oké. Het is zo fijn dat ik me weer mens voel en geen patiënt. Dankzij Judith en haar collega’s ben ik er weer bovenop gekomen", vertelt Astrid.

Sporten in de buurt
Het revalidatietraject bij Merem is intussen beëindigd, maar de invloed van Judith is nog groot. "Ik heb boksen altijd zo leuk gevonden en wilde dit graag weer oppakken. Judith heeft geregeld dat ik nu in mijn eigen buurt naar de sportschool kan waar ik begeleid wordt door fysiotherapeuten. Ik heb weer zoveel vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam gekregen dat ik graag weer aan het werk wil. Hoewel ik helaas moet toegeven dat mijn geheugen me soms nog een beetje in de steek laat, ben ik vastbesloten om weer aan het arbeidsproces te gaan deelnemen. Het leven is te kort om stil te zitten, toch?"

Benieuwd naar het verhaal van fysiotherapeut Judith van Tilburg over Astrid? Lees het hier.