Com­ple­x c­hro­nis­che longaandoeningen

Com­ple­x c­hro­nis­che longaandoeningen

Longziekten zijn aandoeningen aan het luchtwegstelsel. Chronische aandoeningen kunnen over het algemeen niet door vaccins worden verhinderd of door medicijnen worden genezen. Ook genezen zij niet vanzelf.

 

Bij complex chronische longaandoeningen heeft iemand een chronische longziekte. Je kan daarbij denken aan ziektebeelden zoals bijvoorbeeld COPD, longemfyseem, astma, interstitiële longziekte (bijvoorbeeld longfibrose), of pulmonale hypertensie. Maar ook als je borstholte klein is, door vergroeiingen of eerdere behandelingen, kan dit leiden tot complex chronische longaandoeningen.

 

 

Symptomen complex chronische longaandoeningen

Het hebben van een chronische longziekte heeft invloed op het dagelijks leven en kan bijvoorbeeld leiden tot psychische klachten (angst, somberheid), vermoeidheid, problemen in je omgeving (zoals bijvoorbeeld onbegrip), een verminderd inspanningsvermogen en op je gewicht. Al deze factoren hebben invloed op elkaar, wat de problematiek complex maakt. Bij Merem hebben we aandacht voor al deze aspecten.

 

Je hebt een chronische longziekte.  Ook als de ruimte van de borstholte klein is, door bijvoorbeeld vergroeiingen of eerdere behandelingen, kan je last hebben van kortademigheid in dagelijkse activiteiten. Chronisch ziek zijn heeft naast lichamelijke, ook sociale en psychische gevolgen.

 

Je kunt jezelf testen:

 • Blijf je kortademig, ondanks een optimale medicatie en een goede instructie voor het gebruik ervan, en ben je onder behandeling van de longarts?
 • Voel je je niet fitter, terwijl je meedoet aan een beweegprogramma bij de fysiotherapeut, op de sportschool of regelmatig zelfstandig beweegt?
 • Lukt het niet om regelmatig te bewegen vanwege de kortademigheid of omdat je regelmatig longaanvallen krijgt? Of lukt het niet om te trainen omdat het zuurstofgehalte in het bloed te ver daalt
 • Merk je dat je al kortademig wordt als je je moet haasten of als je tegen een lichte helling op moet lopen (bijvoorbeeld een bruggetje)? Of ben je al veel eerder kortademig en lukt het al niet meer om 100 meter te lopen, of word je bij het douchen en aankleden al beperkt door de kortademigheid?
 • Heb je 2 keer per jaar of vaker een longaanval waarvoor je extra medicijnen nodig hebt, een ziekenhuisopname of een intensive care-opname?
 • Is je conditie wel verbeterd, maar blijf je toch nog steeds aanlopen tegen de kortademigheid bij dagelijkse activiteiten?

 

Als je  op minimaal 2 van deze vragen ‘ja’ kunt antwoorden, of als je twijfelt, overleg dan met je longarts of verwijzing naar Merem een optie is voor jou. Alleen een longarts kan verwijzen naar Merem. 

Wanneer kun je bij ons terecht? 

Longrevalidatiebehandeling in een gespecialiseerd centrum als Merem is bedoeld voor patiënten met een longziekte met een hoge ziektelast. Dat betekent dat iemand in het dagelijks leven veel last heeft van kortademigheid of benauwdheid. De benauwdheid blijft een beperking, ondanks dat de longarts alles heeft geprobeerd om dit te behandelen.

 

Wanneer kun je niet bij Merem behandeld worden? Voor je start met behandeling bij Merem, doen we eerst aanvullend onderzoek naar de aard en oorzaak van de klachten. Daaruit volgt een behandeladvies: welke behandeling het best past bij de problematiek waar jij mee te maken hebt. Dit kan een persoonlijk behandelplan bij Merem zijn, of advies voor behandeling elders.

Behandeling complex chronische longaandoeningen

Bij een chronische longziekte staat jouw behandeling bij Merem in het teken van jou als persoon en wat jij wilt bereiken. Dit wordt vorm gegeven in een persoonlijk behandelplan dat jij samen met onze experts uitvoert. Dit houdt onder andere in dat overleggen laagdrempelig zijn en de behandeling goed op en met jou wordt afgestemd. Onze eerdere patiënten vertellen dat ze zich daardoor veilig en gesteund voelen en soms dingen aandurven die ze eerder niet voor mogelijk hielden. Daarnaast biedt behandeling bij Merem direct en laagdrempelig mogelijkheden voor aanvullende onderzoeken. Het laatste is van grote toegevoegde waarde bij bijvoorbeeld onbegrepen kortademigheidsklachten of het inzichtelijk maken en ontwarren van de aard van de klachten.

 

Voordat je bij Merem in behandeling komt, start je met een uitgebreid assessment. Je komt 2 keer naar ons toe. Eén keer voor een dagdeel waarin je de longarts en de intaker spreekt en een aantal vragenlijsten invult. In principe volgen daarna de observatiedagen; twee dagen met aanvullende onderzoeken, die helpen om een beter zicht te krijgen op de klachten. Na afloop van de tweede dag bepaalt het intaketeam welke behandeling het best past bij de problematiek waar je mee te maken hebt. Dat kan een behandeling bij Merem zijn, of aanbevelingen voor behandeling elders.

 

Als je start met de behandeling, dan kan die er als volgt uit zien:

 • Klinische behandeling: je verblijft de eerste helft van de behandeling 5 dagen per week bij Merem en in het tweede deel van de behandeling krijg je langere weekenden ingepland om je voor te bereiden op het ontslag en de thuissituatie. In de weekenden ben je thuis en kun je thuis toepassen wat je in Merem leert.
 • Poliklinische behandeling: je overnacht tijdens je behandeling thuis en niet bij Merem. Er is een rustruimte om te pauzeren tussen behandelingen.
 • Gecombineerde klinische en poliklinische behandeling: de eerste helft van de behandeling verblijf je 5 dagen per week bij Merem en in het tweede deel van de behandeling overnacht je thuis. Er is een rustruimte om te pauzeren tussen behandelingen .
 • Booster programma: een verkort behandelprogramma voor patiënten die al eerder een behandeling bij Merem hebben gehad.

 

Voor alle programma’s geldt dat je in het weekend thuis bent. Immers, het doel van de behandeling is dat je het geleerde in het dagelijks leven toe kan passen en dat kan je het beste thuis uitproberen!

 

Het intaketeam bepaalt samen met jou welke behandeloptie het beste bij jouw situatie past.

 

Behandelduur is 10 weken voor alle programma’s, met uitzondering van het booster programma (duur van 8 weken) en 12 weken vanwege psymed. 

 

De behandeling van complex chronische longaandoeningen bij Merem voldoet aan de nationale en internationale richtlijnen die gelden voor longrevalidatie. 

Locaties 

Wij helpen je graag op onze locatie in Hilversum. 

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

 1. Verwijzing

  Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

 2. Kom kennismaken

  We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

 3. Bij ons revalideren

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. R. Asfazadour
Drs. R. Asfazadour
Longarts
Drs. I. Kok
Drs. I. Kok
Longarts
Dr. N. Morelli
Dr. N. Morelli
Longarts
Drs. E. bij de Vaate
Drs. E. bij de Vaate
Longarts
Drs. D. de Vries
Drs. D. de Vries
Longarts
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 9,0 op ZorgkaartNederland!
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 9,0 op ZorgkaartNederland!

Wachttijden complex chronisch longfalen

Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus is het momenteel onduidelijk wanneer u als nieuwe patiënt terecht kunt. We proberen u zo spoedig mogelijk te helpen met uw behandeling. Heeft u vragen over uw wachttijd dan kunt u contact opnemen op 035 - 6881 484.

 

  Hilversum
Wachtijden zijn in weken
Intake bij longarts Hilversum 
Klinische behandeling  Hilversum 
Poliklinische behandeling Hilversum 

 

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 7 juli 2020

Veelgestelde vragen

Krijg ik bij Merem longrevalidatie ook te maken met artsen in opleiding?
Worden de behandelaars die ik zie bij de intake en observatiedagen ook mijn behandelaars tijdens de behandeling?
Hoe kan ik verwezen worden?
Hoe wordt de behandeling vergoed?
Krijg ik bij Merem longrevalidatie ook te maken met artsen in opleiding?
Hoe kan ik verwezen worden?
Worden de behandelaars die ik zie bij de intake en observatiedagen ook mijn behandelaars tijdens de behandeling?
Hoe wordt de behandeling vergoed?