C­ere­bra­le ­par­ese

C­ere­bra­le ­par­ese

Cerebrale Parese (CP) betekent letterlijk een verlamming van de hersenen. Door een beschadiging voor, tijdens of kort na de geboorte werkt een gedeelte van de hersenen anders of minder goed dan normaal. De hersenen besturen het lichaam en door de beschadiging kunnen er problemen bestaan met bewegen, spreken, eten en denken. Epilepsie kan ook voorkomen bij cerebrale parese.

Symptomen cerebrale parese

Bij cerebrale parese kunnen de klachten van mensen sterk verschillen in ernst en soort en ze zijn bij iedereen anders. Enkele voorkomende symptomen zijn:

 • Stijfheid van de spieren (spasticiteit)
 • Problemen met evenwicht en coördinatie
 • Minder lichamelijke fitheid
 • Spier- en gewrichtspijnen
 • Moeilijk lopen en daardoor vaak rugklachten
 • Moeite met praten, eten en drinken
 • Verminderde belastbaarheid en snellere vermoeidheid
 • Urine of ontlasting niet kunnen ophouden
 • Depressiviteit
 • Leerproblemen
 • Problemen met zien of horen

 

Cerebrale parese is niet te genezen en de hersenbeschadiging verandert ook niet bij het ouder worden. Bij ouder worden kunnen de klachten wel verergeren.  Als volwassene wordt er meer van je verwacht door de maatschappij. Omdat je met cerebrale parese vaak minder belastbaar bent is het extra moeilijk om aan al die eisen te (blijven) voldoen. Bovendien kan je conditie verslechteren naarmate je ouder wordt, waardoor lichamelijke klachten en vermoeidheid toenemen.

Wanneer kun je bij ons terecht?

Als je vragen hebt of meer klachten krijgt door je cerebrale parese kun je bij on terecht. Je kunt een verwijzing vragen aan je huisarts of medisch specialist uit het ziekenhuis.

Behandeling cerebrale parese

Met onze behandeling van cerebrale parese proberen we je te leren zo goed mogelijk om te gaan met je beperkingen. Ons gespecialiseerde team beoordeelt je lichamelijke klachten en stelt samen met jou doelen op voor je revalidatieperiode. Je leert hoe je bepaalde activiteiten het beste kunt uitvoeren. Als het nodig is, met hulmiddelen of aanpassingen. Ook leer je je energie te doseren, door de dag slim in te delen en hoe je lichamelijk fit kunt blijven. Er is aandacht voor acceptatie, verwerking en zelfbeeld.

 

Behandelteam

Vanuit het gespecialiseerde revalidatieteam voor cerebrale parese zetten verschillende behandelaars zich voor je in, afhankelijk van je hulpvraag. Denk aan een revalidatiearts, psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, bewegingsagoog, maatschappelijk werkende, orthopedisch schoen- en instrumentmaker.

Locaties 

Wij helpen je graag op onze locaties in HilversumAlmere of Lelystad. Een klinische opname kan alleen in Hilversum, maar is zelden noodzakelijk.

 

 

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

 1. Verwijzing

  Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

 2. Kom kennismaken

  We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

 3. Bij ons revalideren

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. Bussemaker
Drs. C. Bussemaker
Revalidatiearts
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Ir. drs. H. van der Werf
Ir. drs. H. van der Werf
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 9,0 op ZorgkaartNederland!
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 9,0 op ZorgkaartNederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 5 Almere 3 Lelystad 3
Observatie Hilversum 5 Almere 7 Lelystad 3
Poliklinische behandeling  Hilversum 3 Almere 6 Lelystad 5
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 oktober 2020

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?