ALS

ALS

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een afwijking in het zenuwstelsel. Signalen vanuit de hersenen komen niet meer bij de spieren. Daardoor worden de spieren in armen, benen, romp en gezicht zwakker en wordt bewegen moeilijker. ALS-patiënten hebben na verloop van tijd praktische hulp en/of emotionele ondersteuning nodig, want zelfstandig actief zijn wordt steeds lastiger. 

Symptomen ALS

Vaak zijn de eerste symptomen van ALS nog niet zo duidelijk en ernstig. De klachten zijn vaag: iemand is onhandig, articuleert minder goed of krijgt moeite met lopen. Struikelen, zich verslikken of knoopjes moeilijker dicht krijgen horen hier ook bij.

 

Na verloop van tijd raken lichaamsdelen verlamd of spastisch en worden spieren zwakker. Spreken, ademhalen, kauwen en slikken worden moeilijker en er is sprake van stijfheid, kramp en minder kracht. Vaak zorgt ALS voor bezorgde, angstige, sombere en zwaarmoedige gedachten. De diagnose ‘ALS’ is veelal een schok en de ziekte zorgt voor afhankelijkheid -en moeite om met die afhankelijkheid om te gaan.

Diagnose en onderzoek ALS

De diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose wordt door de neuroloog gesteld en vaak vindt een second opinion door een neuroloog van het ALS Centrum plaats.

Behandeling ALS

Ons ALS-behandelteam begeleid je in het omgaan met de gevolgen van de ziekte. Je moet tijdens de ziekte beslissen over het aanschaffen van hulpmiddelen, verhuizen, dagelijkse zorg en medische ingrepen. Daar helpen we bij. Net als bij andere vragen of problemen. Daarbij hebben we niet alleen aandacht voor jou, maar ook voor jouw partner en gezin.

 

De behandeling van ALS vindt voornamelijk plaats op de polikliniek van één van onze locaties. Maar als het nodig is, komen wij graag (gedeeltelijk) bij je thuis. Wanneer het voor je moelijker wordt om op de polikliniek te komen, zoeken we samen naar een oplossing.

 

ALS-patiënten worden uiterlijk binnen 2 weken opgeroepen voor een afspraak.

Locaties 

Wij helpen je graag op onze op onze locaties in Hilversum, Almere en Lelystad. Het ALS behandelteam in Hilversum maakt onderdeel uit van het ALS Zorgnetwerk. 

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

 1. Verwijzing

  Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie. ALS-patiënten worden uiterlijk binnen 2 weken opgeroepen voor een afspraak.

 2. Kom kennismaken

  We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

 3. Bij ons revalideren

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts Volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 9,0 op ZorgkaartNederland!
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 9,0 op ZorgkaartNederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 5 Almere 3 Lelystad 3
Observatie Hilversum 5 Almere 7 Lelystad 3
Poliklinische behandeling  Hilversum 3 Almere 6 Lelystad 5
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 september 2020

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.