Afasie

Afasie

Afasie betekent letterlijk niet spreken. Iemand met afasie heeft talige problemen, waardoor hij of zij moeite kan hebben om te spreken of om te begrijpen wat een ander zegt. Ook kan lezen of schrijven moeilijk zijn. Afasie ontstaat door niet-aangeboren hersenletsel. Denk bijvoorbeeld aan een beroerte.

Symptomen afasie

Afasie kent vele soorten. De problemen bij afasie verschillen per persoon. Waaruit de problemen bestaan en hoe ernstig deze zijn, hangt vooral af van de plaats en de grootte van het hersenletsel.

 

Mensen met afasie kunnen moeite hebben met spreken of het volgen van gesprekken. Maar ook zaken als het lezen van de krant, het volgen van een televisieprogramma of het schrijven van een brief kunnen lastig zijn. Soms is ook de non-verbale communicatie lastig.

Diagnose afasie

Onze logopedisten onderzoeken alle aspecten van de taal en communicatie en zodoende ook naar afasie. Hierbij betrekken zij ook de informatie van andere behandelaren uit het revalidatieteam. Voor eventueel verder onderzoek kunnen we ons afasieteam inschakelen. Dit speciale team bestaat uit een logopedist, een revalidatiearts, een neuropsycholoog en een linguïst (taalkundige).

 

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en uw specifieke hulpvraag maken we een persoonlijk behandelplan. Samen met u beslissen we waaraan we gaan werken, hoe en met welke intensiteit.

 

Iedereen bij wie een taalstoornis op basis van niet aangeboren hersenletsel vermoed wordt, kan doorverwezen worden naar Merem voor diagnostiek en/of behandeling.

Behandeling afasie

De behandeling van afasie is soms in groepen, maar logopedische behandeling is meestal individueel. Ook uw omgeving wordt bij je behandeling betrokken: communiceren doe je immers altijd samen!

 

Na een periode van behandeling en begeleiding nemen we nieuwe taaltesten af om te meten of u vooruitgang hebt geboekt. Zo nodig stellen we de behandeling bij. Steeds opnieuw bekijken we wat uw belangrijkste communicatieproblemen zijn en hoe we hieraan het beste met u kunnen werken.

 

Merem biedt ook andere specifieke behandelingen op afasie gebied. Voorbeelden hiervan zijn CILT en PACT. 

Locaties

Wij helpen je graag op onze locaties in HilversumAlmere of Lelystad.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we u stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voelt u zich gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij uw arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar u. Samen beslissen we wat voor u de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om uw doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij u in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. A. Block
Drs. A. Block
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. Bussemaker
Drs. C. Bussemaker
Revalidatiearts volwassenen
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 4 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 7 Almere 6 Lelystad 9
Poliklinische behandeling  Hilversum 3 Almere 4 Lelystad 3
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 april 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?