Verzekeringen & Vergoedingen

In principe vergoedt je zorgverzekeraar de kosten van je behandeling bij Merem vanuit je basisverzekering. Landelijk hebben door het integraal zorgakkoord en de hoge inflatie de afspraken met de zorgverzekeraars vertraging opgelopen. We gaan er van uit dat we, net als vorig jaar, met alle zorgverzekeraars in 2023 afspraken zullen maken. Bij budget-verzekeringen en buitenlandse verzekeringen loop je mogelijk risico dat je behandeling bij Merem niet wordt vergoed. Om achteraf misverstanden te voorkomen, kun je dan het beste vóór de behandeling al bij je zorgverzekeraar vragen naar de precieze voorwaarden en vergoedingen; ook naar die van je eventuele aanvullende zorgverzekering.

Als je niet verzekerd bent, gelden de ‘passantentarieven’; de maximumtarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vaststelt.

Verzekeringen & Vergoedingen

Eigen risico

Verwijsbrief

Voor een vergoeding van je zorgverzekeraar heb je altijd een verwijzing nodig van je (huis)arts of medisch specialist. Het verschilt per zorgverzekeraar én polis wie als verwijzer wordt geaccepteerd. Een verwijsbrief is een jaar geldig.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorgkosten geldt een wettelijke eigen bijdrage. De overheid bepaalt de hoogte ervan. Deze eigen bijdrage betaal je bijvoorbeeld voor bepaalde hulp- en geneesmiddelen.

Diagnose Behandeling Combinaties

Zorginstellingen gebruiken Diagnose Behandeling Combinaties (DBC) om de zorg in rekening te brengen. In een DBC staat welke diagnose en behandeling bij jouw zorgvraag horen. Je totale behandeling, dus van het eerste consult tot en met de eindevaluatie) kan uit meerdere DBC’s bestaan.
De totale kosten van je behandeling zijn pas na afloop bekend. Eerst moeten we weten wat er aan de hand is en welke zorg je nodig hebt. De prijzen van alle behandelingen kwamen tot stand door onderhandelingen tussen je zorgverzekeraar en Merem.

 

Meer weten over DBC’s? Dit filmpje van de Nederlandse Zorgautoriteit vertelt over het proces ‘van röntgenfoto tot rekening’.

Betaling

Na je behandeling declareert Merem de kosten rechtstreeks bij je zorgverzekeraar of je krijgt een nota thuisgestuurd. Die kun je dan declareren bij je zorgverzekeraar. Dit hangt af van hoe je verzekerd bent. Op het vergoedingsoverzicht staan de kosten, DBC-codes en vergoedingen. Je krijgt dit overzicht van je zorgverzekeraar of kunt het inzien in de digitale ‘mijn omgeving’. Eventuele vragen hierover kun je het beste stellen aan je zorgverzekeraar.

Meer informatie

Meer informatie over vergoedingen en kosten vind je op dezorgnota.nl en de website van de NZA.