Het verhaal van meneer Heyman

Aan het begin van de eerste lockdown kampt meneer Heyman met benauwdheidsklachten. Hij weet niet goed of het corona is. Al ver voor de lockdown is de diagnose COPD gesteld, maar dit belemmerend hem niet erg. De huisarts voert geregeld checks uit voor zijn COPD. Voor de lockdown was meneer Heyman met vlagen benauwd. De longfunctietest bij de huisarts mislukte echter, maar hier werd verder geen actie op ondernomen.

 

Na de lockdown, wanneer alles weer een beetje opengaat, voelt meneer Heyman dat het een goed moment is om actie te ondernemen. Hij heeft al die tijd rondgelopen met het benauwde gevoel. Er worden foto’s gemaakt en hij blijkt herstellende te zijn van een flinke longontsteking. Meneer wordt gelijk doorverwezen naar het OLVG in Amsterdam. Na behandelingen in het ziekenhuis wordt hij uiteindelijk door zijn longarts en longverpleegkundige doorverwezen naar Merem.

 

 

Opname bij Merem

Meneer Heyman start bij Merem een klinische opname van 10 weken. “Voordat ik bij Merem kwam, had ik veel frustratie over mijn gezondheid. Ik wist niet precies wat er met mij aan de hand was. Het belangrijkste doel voor mij, in mijn persoonlijke behandelplan, was dat ik mijn ziekte begreep en niet constant overvallen werd door het verloop van mijn ziekte. Ik was bijvoorbeeld benauwd, constant vermoeid en had hierdoor moeite met de opbouw van een dagelijkse routine.” Meneer heeft onder andere bij Merem geleerd om zijn energie goed in te zetten en te verdelen over de dag. “De eerste twee weken van mijn revalidatietraject waren rustig, je hebt gesprekken met je behandelteam en medepatiënten en je volgt informatieve bijeenkomsten over wat COPD is. Je leert over de manier waarop je goed met je ademhaling kunt omgaan en het effect van goed eten. In de weekenden ga je naar huis en dan kun je hier gelijk mee aan de slag gaan. Nu ik klaar ben met mijn revalidatietraject word ik niet meer continu overvallen door mijn ziekte, maar heb ik zelf invloed op de situatie en dat is een enorme winst!”

 

Voor meneer Heyman voelt Merem als een hele veilige plek. “Het was een ontzettende luxe om in zo’n omgeving te mogen revalideren. Ik ben een paar keer duizelig en misselijk geweest en ik werd direct heel serieus genomen. We zijn gelijk gaan uitzoeken wat er aan de hand was, dat was erg geruststellend en waardevol voor mij.”

 

Belangrijke inzichten

Het belangrijkste dat meneer heeft geleerd bij Merem gaat over de energie-inventarisatie: waar ga je je energie op de dag aan uitgeven én waar leg je de prioriteiten. “Dat waren voor mij enorme inzichten! Voorheen liep ik de trap heel snel op. Maar waarom deed ik dat eigenlijk? Het hoeft niet allemaal in zo’n snel tempo. Ik heb beperkte energie, dus ik doe het nu rustiger aan.”

 

Het is een nieuwe manier van leven voor meneer Heyman. “A new way of living. Na het revalidatietraject bij Merem was dit voor mij wel een struggle hoor. Ik doe veel minder dan voor het revalidatietraject, maar ik heb nog wel de neiging om veel te doen. Het kost mij alleen veel meer energie dan vroeger. Het gaat ook om een stukje profilering naar anderen en je omgeving toe. Als je niet duidelijk bent wat er aan de hand is, dan kunnen zij daar geen rekening mee houden. Ik kan alles op de ‘oude’ manier doen en dan ben ik de hele dag benauwd en moe óf ik kan het op de ‘nieuwe’ manier doen en dan heb ik energie over voor andere dingen!”

 

De persoonlijke aandacht die er voor meneer was, vond hij fantastisch. “Je kunt altijd naar iemand toe, ook buiten geplande afspraken om. Iedereen werkt bij Merem met plezier en met heel hun hart zijn zij gefocust op de verbetering van jouw gezondheid. Ook willen ze je inzicht geven in jouw ziekte. De medewerkers van Merem maken echt de hele behandeling en revalidatietraject.”

 

Even niks moeten

Het was ook even wennen voor meneer Heyman dat er op sommige dagen geen therapieën of behandelingen waren. “Dat was in het begin even zoeken en ook niet mijn verwachting, ik dacht dat we iedere dag ‘druk’ waren met verschillende behandelingen. Het was voor mij ook heel waardevol om te leren dat je af en toe even niks hoeft. Dat je jezelf toestemming kan geven om even niets te moeten. Dat is ook een hele waardevolle les voor in het dagelijks leven na Merem. In die tijd was het heel fijn om met medepatiënten te praten, iedereen heeft zo zijn eigen kijk op zijn ziekte en dat was fijn om van elkaar te leren.”

 

Voor meneer Heyman was de combinatie van de begeleiding, de sessies en de medepatiënten essentieel voor het slagen van zijn revalidatietraject. “Het was fijn dat er weer een bepaalde regelmaat  in de dag kwam. Ik had bijvoorbeeld drie keer in de week fitness, ging naar maatschappelijk werk, creatieve therapie enzovoorts. Er waren iedere week terugkerende vaste elementen en zo kom je in een routine terecht. Daar heb ik veel baat bij gehad. Daarnaast waren ook de medewerkers, de kundigheid en de volle aandacht die er voor iedereen was, essentieel.”

 

Opgezwollen buik
“De fitness bij Merem had een enorme impact op mij. Ik liep al een lange tijd rond met een opgezwollen buik, waardoor ik weer benauwder werd. Ik dacht altijd dat het met eten te maken had, maar ik kreeg het niet onder controle. Uiteindelijk kwam ik er bij Merem achter dat ik veel lucht hapte waardoor mijn buik enorm opgezwollen raakte. Op dit moment werk ik daar nog heel hard aan, om het écht rustiger aan te doen, mijn tempo te verlagen en de fitness ook thuis verder op te pakken. Ik ga nu twee keer per week naar de fitness en ik heb echt iedere ochtend mindfulness nodig om mijn lijf op te warmen voor een nieuwe dag.”

Het verschil dat meneer Heyman ervaart tussen de periode voor én na Merem is een goede motivatie om de routine vast te houden. “Het besef dat je het zelf in de hand hebt, is heel waardevol. Ook al ben ik moe, dan is het toch goed om naar de fitness te gaan. Moe zijn betekent namelijk niet dat je geen energie hebt. Je gaat namelijk zo achteruit als je niks doet. Toen ik nog niet goed wist wat er met mij aan de hand was, ging ik bijvoorbeeld niet trainen als ik moe was en dan ging ik achteruit.”

 

Een goede tip
“Het is belangrijk om je tempo te verlagen en heel bewust na te denken over hoe je handelt. Dit geldt zeker voor mensen die weinig energie hebben door hun COPD. Maak er ook een leuke tijd van als je bij Merem bent, maak het een beetje gezellig met elkaar. Er zijn heel veel verschillende soorten mensen bijeen en het mooie dat ik heb gezien, is de solidariteit onder elkaar. Ik heb het als een hele aangename en leerzame tijd ervaren.”