Het verhaal van Ananya

Het bijzondere verhaal van Ananya en haar spraakcomputer. Het meisje start als ze twee jaar oud is op de TPG (therapeutische peutergroep) van Merem in Almere. Op dat moment spreekt zij niet en op het psychosociale en communicatieve vlak heeft Ananya een achterstand. Een uitdaging voor Merem. 

Het was in het begin niet gemakkelijk om Ananya te laten wennen aan deze groep vertelt moeder. Het meisje kampte met ernstige verlatingsangst. ‘’Het is daarom ook echt teamwork geweest om haar met vertrouwen te laten wennen aan deze nieuwe groep. De persoonlijke aandacht die we kregen bij Merem zullen we nooit vergeten’’. 

Aan het begin van de coronatijd is Ananya gestart op de TPG. Geen gemakkelijke periode om te starten, zeker gezien haar achtergrond. ‘’Het team van Merem is zo flexibel en ruimdenkend geweest om bij ons thuis te komen, om zo ook ons gezin emotioneel te ondersteunen bij dit traject. Het is dus een samenwerking geweest met een heel multidisciplinair team. We hebben samen zo’n enorme vooruitgang geboekt in de ontwikkeling én in het welzijn van Ananya’’ aldus de moeder van Ananya. 

De doorbraak bleek een spraakcomputer te zijn in combinatie met picto’s (een plaatje of tekening die taal of tekst vervangen). Hierdoor kon Ananya met anderen communiceren en zich zo uiten. Ze maakte enorme sprongen in haar ontwikkeling. Ze kwam ook weer lekker in haar vel te zitten. 

 

Op het psychosociale vlak heeft Ananya geleerd om haar emoties te reguleren. Ze is ook veel zelfstandiger geworden en kan nu zelf eten en drinken en in haar rolstoel rijden. ‘’Wij als ouders zijn zó trots op haar, hoe ze alles nu kan. Dit komt echt allemaal door de hulp van Merem’’.

De ouders van Ananya willen andere ouders graag het volgende meegeven: ‘’Blijf in je kind geloven, dan is geen obstakel in het leven te groot. Bij Merem streven ze er naar om jouw kind de hoogst haalbare vorm van onafhankelijkheid te geven’’. 


Lees hier meer over de mogelijkheden voor een verwijzing.