Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Er zijn veel verschillende oorzaken van niet aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een ongeval, een hersentumor, infectie of anoxie na een reanimatie. Een deel van de mensen houdt klachten die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven.

Symptomen niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Welke symptomen van niet aangeboren hersenletsel ontstaan, is afhankelijk van de aard, lokalisatie en ernst van het letsel. Naast een parese, sensibiliteitsstoornissen en afasie komen ook vaak cognitieve stoornissen, vermoeidheid, overprikkeling en veranderingen in emoties en gedrag voor.

Welke patiënt kan bij ons terecht? 

Als er symptomen blijven bestaan die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, kan patiënt verwezen worden naar de revalidatiearts. Als de patiënt nog in het ziekenhuis ligt, wordt de revalidatiearts vaak al door de neuroloog in consult gevraagd. Vaak worden de problemen echter pas duidelijk als de patiënt weer enige tijd thuis heeft gefunctioneerd. De patiënt kan dan alsnog naar de revalidatiearts verwezen worden.

Behandeling niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Op basis van de revalidatiediagnose, hulpvraag en doelstellingen van patiënt wordt gekeken hoe en waar hij het best behandeld kan worden. Dit kan bijvoorbeeld in de eerste lijn of door het behandelteam van Merem. Behandeling bij Merem vindt bij voorkeur poliklinisch plaats, maar soms is eerst een klinische behandeling nodig.

 

Het revalidatieteam wordt samengesteld naar aanleiding van de hulpvragen van patiënt en kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingsagoog, logopedist, maatschappelijk werkende of psycholoog. De behandeling is vaak een combinatie van individuele therapie en groepsbehandeling (bijvoorbeeld fitness, sport). Ook is er een aantal speciale behandelmogelijkheden voor patiënten die dit nodig hebben:

 

 • Neuropsychologisch onderzoek: hiermee brengen we het cognitief functioneren in kaart, waarna behandeling gegeven kan worden voor het leren omgaan met de cognitieve beperkingen (cognitieve revalidatie).

 

 • Partners van Afasiepatiënten Conversatie Training (PACT): de partner van patiënt leert hoe hij of zij het beste kan omgaan met diens afasie.

 

 • Afasieteam: dit team wordt ingezet voor onderzoek en analyse van taalstoornissen, waarbij ook gekeken wordt naar andere cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en concentratie. Op basis hiervan wordt een behandeladvies geschreven.

 

 • Compensatietraining voor neglect of hemianopsie. Voor moeilijke visuele problemen werken wij samen met Bartiméus.

 

 • Gangbeeldanalyse bij complexe loopproblemen: door het maken van gangbeeldopnamen kunnen afwijkingen in de loopvaardigheid, het looppatroon en de spieractivatie vastgelegd en geanalyseerd worden. Hierna kan een passende behandeling worden ingesteld ter verbetering van het lopen.

 

 • Spasticiteitsbehandeling: bij hinderlijke klachten door spasticiteit worden de behandelmogelijkheden bekeken, zoals fysiotherapie, mediciatie, een spalk of botulinetoxine-injecties.

Locaties 

Wij helpen uw patiënt graag op onze locatie in Hilversum, Almere of Lelystad. In Almere en Lelystad kunnen patiënten alleen terecht voor poliklinische behandeling, in Hilversum voor klinische en poliklinische behandeling.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

 1. Patiënt verwijzen

  Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. Voor vragen, neem contact met ons op.

 2. 1e consult

  We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

 3. Revalideren bij ons

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise met onze revalidatiepartners in de buurt van uw patiënt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. A. Block
Drs. A. Block
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. Bussemaker
Drs. C. Bussemaker
Revalidatiearts
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts Volwassenen
Ir. drs. H. van der Werf
Ir. drs. H. van der Werf
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 8,9 op ZorgkaartNederland!
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 8,9 op ZorgkaartNederland!

Wachttijden volwassenen

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 4 Almere 4 Lelystad 4
Observatie Hilversum 6 Almere 8 Lelystad 0
Poliklinische behandeling  Hilversum 5 Almere 4 Lelystad 2
Opname kliniek Hilversum 2 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 7 okt 2019

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Na aanmelding ontvang wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vind er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.