Cerebrale Parese

Cerebrale Parese

Cerebrale Parese (CP) betekent letterlijk een verlamming van de hersenen. Voor, tijdens of kort na de geboorte treedt er hersenletsel op waardoor er problemen kunnen ontstaan met bewegen, spreken, eten en denken. Epilepsie kan ook voorkomen bij cerebrale parese.

Symptomen cerebrale parese

De klachten van mensen met cerebrale parese kunnen sterk verschillen in ernst en soort en zijn bij iedereen anders. Enkele voorkomende symptomen zijn:

 • Stijfheid van de spieren (spasticiteit)
 • Problemen in evenwicht en coördinatie
 • Spier- en gewrichtspijnen
 • Moeilijk lopen en daardoor vaak rugklachten
 • Vergroeiingen in gewrichten en botstructuur
 • Moeite met praten, eten en drinken
 • Verminderde belastbaarheid en snellere vermoeidheid
 • Urine of ontlasting niet kunnen ophouden
 • Depressiviteit
 • Meer lichaamsgewicht
 • Leerproblemen
 • Problemen met zien of horen

 

Cerebrale parese is niet te genezen en de hersenbeschadiging verandert ook niet bij het ouder worden. Bij ouder worden kunnen de klachten wel verergeren en kan bestaande loopfunctie verloren gaan. De conditie kan met toenemende leeftijd verslechteren, waardoor lichamelijke klachten en vermoeidheid toenemen.

Welke patiënt komt in aanmerking?

Als uw patiënt vragen heeft of meer klachten krijgt door de cerebrale parese, kan patiënt verwezen worden door huisarts of medisch specialist.

Behandeling cerebrale parese

Met onze behandeling proberen we uw patiënt zo goedmogelijk om te laten gaan met cerebrale parese, naar zijn of haar beperkingen. Ons behandelteam beoordeelt de lichamelijke klachten en stelt samen met de patiënt doelen op voor de revalidatie. Afhankelijk van de hulpvragen en doelen wordt een gespecialiseerd revalidatieteam samengesteld, waarbij u kunt denken aan psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, bewegingsagoog, maatschappelijk werkende, orthopedisch schoen- en instrumentmaker. We bekijken ook of uw patiënt het beste poliklinisch of klinisch kan worden geholpen. Klinische opname is slechts zelden nodig. 

Locaties 

Wij helpen uw patiënt met cerebrale parese graag op onze locaties in HilversumAlmere en Lelystad. Een klinische opname kan alleen in Hilversum. Ook een combinatie is mogelijk: eerst klinisch bij ons, daarna poliklinisch dichtbij huis verder.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

 1. Patiënt verwijzen

  Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. Voor vragen, neem contact met ons op.

 2. 1e consult

  We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

 3. Revalideren bij ons

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise met onze revalidatiepartners in de buurt van uw patiënt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. Bussemaker
Drs. C. Bussemaker
Revalidatiearts
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Ir. drs. H. van der Werf
Ir. drs. H. van der Werf
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 8,9 op ZorgkaartNederland!
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 8,9 op ZorgkaartNederland!

Wachttijden volwassenen

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 4 Almere 3 Lelystad 3
Poliklinische behandeling  Hilversum 3 Almere 6 Lelystad 2
Opname kliniek Hilversum 2 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.
Observatie Hilversum 7 Almere 11 Lelystad 3

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 5 juni 2019

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact met ons opnemen, of jouw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Jouw zorgverzekeraar kan je hierin ondersteunen, zodat je mogelijk sneller geholpen kan worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
**Na aanmelding ontvang je een vragenlijst per post. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de door jou ingevulde vragenlijst. Wij nodigen je uit voor een eerste bezoek bij de arts. Zij kan je doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie kan je worden aangemeld voor de poliklinische behandeling.