Beenamputatie

Beenamputatie

Amputatie is het verwijderen van een lichaamsdeel. Een amputatie is noodzakelijk wanneer het weefsel zodanig beschadigd is, dat genezing niet meer mogelijk is. De voornaamste oorzaken van een beenamputatie zijn vaatproblemen, diabetes, een ongeluk of een tumor. Amputaties zijn er op verschillende niveaus: (partiële) voetamputatie, door de enkel, onder- of bovenbeenamputatie of exarticulatie door het knie- of heupgewricht.

Gevolgen beenamputatie

Na een beenamputatie is zelfstandig staan en lopen niet meer vanzelfsprekend. Hierdoor kunnen alledaagse dingen zoals zelfverzorging, naar het toilet gaan, het huishouden doen, hobby’s uitvoeren, werken en sporten een uitdaging worden. Patiënten kunnen daarnaast last krijgen van fantoompijn.

Behandeling beenamputatie

Bij Merem bieden we specialistische revalidatiebehandeling bij verschillende soorten amputaties zoals amputatie van een voet, onderbeenamputatie, door-de-knie-amputatie, bovenbeenamputatie en dubbelzijdige amputatie. De behandeling is erop gericht dat uw patiënt weer zo zelfstandig mogelijk kan leven, zowel met als zonder prothese.

 

Ons team bestaat uit een revalidatiearts, fysiotherapeut, bewegingsagoog, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en -in het geval van een klinische behandeling- verpleegkundige. Er is een nauwe samenwerking met de orthopedisch instrumentmaker voor de prothese.

Welke patiënt komt in aanmerking?

Bij Merem bieden we specialistische revalidatiebehandeling na amputatie van een voet, onderbeenamputatie, door-de-knie-amputatie, bovenbeenamputatie en dubbelzijdige amputatie. De behandeling is erop gericht dat uw patiënt weer zo zelfstandig mogelijk kan leven, zowel met als zonder prothese.

 

Behandeling na beenamputaite

Ons team bestaat uit een revalidatiearts, fysiotherapeut, bewegingsagoog, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en -in het geval van een klinische behandeling- verpleegkundige. Er is een nauwe samenwerking met de orthopedisch instrumentmaker voor de prothese.

 

Klinische of poliklinische behandeling

Klinische behandeling is nodig als uw patiënt, met of onder hulp, niet veilig thuis kan functioneren. Als uw patiënt zich wel veilig kan redden, vindt de behandeling in principe poliklinisch plaats.

 

Nazorg

Uw patiënt wordt eens per jaar door onze revalidatiearts en orthopedisch instrumentenmaker gezien voor een controle. Als de prothese tussentijds moet worden aangepast of gerepareerd, kan uw patiënt altijd terecht bij de orthopedisch instrumentenmaker.

Locaties

Wij helpen uw patiënt graag op onze locaties in HilversumAlmere en Lelystad. Klinische revalidatie voor een patiënt met een beenamputatie is mogelijk in Hilversum.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

 1. Patiënt verwijzen

  Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. Voor vragen, neem contact met ons op.

 2. 1e consult

  We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

 3. Revalideren bij ons

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise met onze revalidatiepartners in de buurt van uw patiënt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Ir. drs. H. van der Werf
Ir. drs. H. van der Werf
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 8,9 op ZorgkaartNederland!
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 8,9 op ZorgkaartNederland!

Wachttijden volwassenen

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 4 Almere 3 Lelystad 3
Poliklinische behandeling  Hilversum 3 Almere 6 Lelystad 2
Opname kliniek Hilversum 2 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.
Observatie Hilversum 7 Almere 11 Lelystad 3

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 5 juni 2019

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact met ons opnemen, of jouw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Jouw zorgverzekeraar kan je hierin ondersteunen, zodat je mogelijk sneller geholpen kan worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
**Na aanmelding ontvang je een vragenlijst per post. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de door jou ingevulde vragenlijst. Wij nodigen je uit voor een eerste bezoek bij de arts. Zij kan je doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie kan je worden aangemeld voor de poliklinische behandeling.