ALS

ALS

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) kenmerkt zich door een progressieve zwakte van gelaat, romp en ledematen waardoor de patiënt steeds afhankelijker wordt. Patiënten overlijden gemiddeld na drie jaar door toenemende zwakte van de ademhalingsspieren. Slechts één op de vijf patiënten leeft langer dan vijf jaar.

Symptomen ALS

Vaak zijn de eerste symptomen van ALS nog niet zo duidelijk en ernstig. De klachten zijn vaag: iemand is onhandig, articuleert minder goed of krijgt moeite met lopen. Struikelen, zich verslikken of knoopjes moeilijker dicht krijgen horen hier ook bij.

 

Na verloop van tijd raken lichaamsdelen verlamd of spastisch en worden spieren zwakker. Spreken, ademhalen, kauwen en slikken worden moeilijker en er is sprake van stijfheid, kramp en minder kracht. Vaak zorgt ALS voor bezorgde, angstige, sombere en zwaarmoedige gedachten. De diagnose ‘ALS’ is veelal een schok en de ziekte zorgt voor afhankelijkheid -en moeite om met die afhankelijkheid om te gaan.

Behandeling ALS

Ons ALS-behandelteam begeleidt uw patiënt in het omgaan met de gevolgen van de ziekte. Hij of zij moet tijdens de ziekte beslissen over het aanschaffen van hulpmiddelen, verhuizen, dagelijkse zorg en medische ingrepen. Daar helpen we ook bij, net als bij andere vragen of problemen. Daarbij hebben we niet alleen aandacht voor uw patiënt, maar ook voor zijn of haar partner en gezin.

 

De behandeling van ALS vindt voornamelijk plaats op de polikliniek van één van onze locaties. Maar als het nodig is, komen wij graag (gedeeltelijk) bij de patiënt thuis. Wanneer het voor hem of haar moelijker wordt om op de polikliniek te komen, zoeken we samen naar een oplossing.

Welke patiënt komt in aanmerking?

Als huisarts of specialist kunt u een ALS-patiënt doorverwijzen naar ons voor een consult van een revalidatiearts.                                         

Locaties 

Wij helpen uw patiënt met ALS graag op onze locaties in HilversumAlmere of Lelystad. Het ALS behandelteam in Hilversum is onderdeel van het ALS Zorgnetwerk.

 

ALS-patiënten worden uiterlijk binnen 2 weken opgeroepen voor een afspraak.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

 1. Patiënt verwijzen

  Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. ALS-patiënten worden uiterlijk binnen 2 weken opgeroepen voor een afspraak.

 2. 1e consult

  We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

 3. Revalideren bij ons

  Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

 4. Thuis verder

  We delen onze kennis en expertise met onze revalidatiepartners in de buurt van uw patiënt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts Volwassenen
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 8,9 op ZorgkaartNederland!
Patiënten waarderen ons in 2019 met een 8,9 op ZorgkaartNederland!

Wachttijden volwassenen

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 4 Almere 3 Lelystad 3
Poliklinische behandeling  Hilversum 3 Almere 6 Lelystad 2
Opname kliniek Hilversum 2 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.
Observatie Hilversum 7 Almere 11 Lelystad 3

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 5 juni 2019

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact met ons opnemen, of jouw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Jouw zorgverzekeraar kan je hierin ondersteunen, zodat je mogelijk sneller geholpen kan worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
**Na aanmelding ontvang je een vragenlijst per post. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de door jou ingevulde vragenlijst. Wij nodigen je uit voor een eerste bezoek bij de arts. Zij kan je doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie kan je worden aangemeld voor de poliklinische behandeling.